MINI ILI MAKSI

Ne biste vjerovali što nam otkriva dužina suknji

13.08.2012 u 12:09

Bionic
Reading

Maksi suknje indikator su lošeg ekonomskog stanja, a ove su sezone duge kao u vrijeme Velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća

Dužina suknje povijesno je neformalan, ali precizan pokazatelj ekonomske krize ili prosperiteta, a ako je suditi po ponudi u trgovinama, gospodarstvo je u teškom stanju, piše Daily Mail. Suknje nikad nisu bile duže nego 1929, u vrijeme Velike depresije, a slavne osobe poput Victorije Beckham, Katie Holmes i Christine Aguilere sve češće nose suknje ispod koljena.

Međutim, prema Hemline Indexu, 'službenom' pokazatelju odnosa dužine suknji i stanja gospodarstva, tvrdi se da bi ovosezonske duže suknje možda mogle biti indikator boljih vremena.

Povratak na duge suknje u povijesti je bio siguran znak da ekonomija ne stoji najbolje. Zadnji je put modna industrija pratila trend maksi suknji ranih devedesetih, kada je inflacija iznosila 15 posto. Kad se kasnih devedesetih gospodarstvo opravilo, u modu su ušle minice koje su  postale popularne šezdesetih, obilježenima financijskim procvatom.

Recesija je posljednjih godina produžila suknje pa nam ove jeseni modni lanci, od Selfridgesa do H&M-a, nude uske suknje maksi dužine. Hemline Index je 1926. utvrdio ekonomist George Taylor s Wharton School of Business uočivši vezu između dobrih vremena i kratkih suknji. Kad je gospodarstvo bilo stabilno, žene su nosile kraće suknje da bi pokazale skupe čarape, za razliku od teških godina, kada bi se suknje produžile da bi žene mogle sakriti svoje jeftine čarape.

Tijekom Tjedna mode u New Yorku online magazin Business Insider usporedio je indeks dužine suknje u kolekciji jesen/zima 2011. s kolekcijama jesen/zima 2012. te utvrdio da su se suknje produžile čak 22 centimetra.

Nakon pada burze na Wall Streetu 1929. suknje su bile duge sve do 1933. godine. Šezdesetih je izumljena minica, nakon što je tadašnji britanski premijer Harold McMillan proglasio 1957. sjajnom godinom.

Početkom osamdesetih nezaposlenost je u Velikoj Britaniji bila rekordna u posljednjih pedeset godina i suknje su bile sve duže, no od 1984. do 1988. javljaju se prvi yuppiji, prvi mobilni telefoni i suknje postaju sve kraće. Od 1989. do 1992. kreće recesija, a suknje se ponovno spuštaju ispod koljena. U periodu od 1993. do 2002, koje obilježava ekonomski rast, suknje su ponovno postale kratke.