ANTI-PIRGO NJEGA

Što kad simpatične pjegice postanu mrlje?

07.09.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Nemamo ništa protiv pjega dok nam šarmantno prekrivaju nosić. Ali kad se počnu razlijevati u amorfne arhipelage, želimo ih se riješiti!

Samo rijetki sretnici koji nemaju problema s 'maštovitim' diskoloracijama koje zahvaćaju sve veće dijelove lica i tijela, poput nakupina hiperpigmentacijskih mrlja nepravilnih oblika, vjerojatno se pitaju: 'Čemu tolika hajka ne šarmantne pjegice?!' Nažalost, mnogo je više nezadovoljnika koji jako dobro znaju koliko je hajka opravdana jer ih koža nakon svakog ljeta iznenadi novim hiperpigmentacijskim 'slikarijama'.

Diskoloracije na površini kože nastaju uslijed pojačanog lučenja melanina, a uzrokuje ih desetljećima akumulirano djelovanje štetnog sunčeva zračenja, posljedica su bivših ožiljaka od akni i sličnih površinskih ozljeda kože te, naravno, godina. Zbog njih izgledamo starije nego što jesmo pa zahtijevaju mnogo truda i vještine kako bismo ih prekrili šminkom. Što je najgore, tamni arhipelazi vole se grupirati na najistaknutijim dijelovima lica i tijela, po čelu, duž nosa, na jagodicama, po sredini dekoltea, nerijetko po ramenima i leđima. Još gori dojam ostavljaju mrlje po nadlanicama jer neodoljivo asociraju na staračke pjege.

Kako ih izbrisati? Teško, ali nije nemoguće. Poput saniranja naftne havarije, i proces 'raspršivanja' hiperpigmentacijskih mrlja u melaninsku 'prašinu' vrlo je dugotrajan, zahtijeva iznimno strpljenje i discipliniranost u smislu kontinuiranog i ciljanog nanošenja specijaliziranih krema, seruma i koncentrata za izbjeljivanje dva-tri puta dnevno. Dok ste u procesu njihova izbjeljivanja od presudne je važnosti izbjegavati izlaganje suncu jer efekt može biti kontraproduktivan. Zato su jesenski i osobito zimski mjeseci idealni za početak 'antipigmentacijske' kure, koja nerijetko može trajati i po tri mjeseca.