STOP NEMARU

Prst u kremi izaziva infekciju

11.05.2009 u 12:07

Bionic
Reading

Jeste li znali da, svaki put kada uronite prst u svoju kremu, riskirate infekciju? Bakterije s naših prstiju nailaze na plodno tlo u kremama koje koristimo, a savršeno im usto odgovaraju mjesta na kojima ih svi najradije držimo – u toploj, ugodnoj kupaonici

Jeste li ikad koristili malu lopaticu koju ste dobili u paketiću neke skuplje kreme protiv bora? Onako, zagrabite njome malo kremice iz posude, stavite na prste i nanesete na željeni dio tijela. Ili ste jednostavno zagrabili kremu prstom, razmazali je po licu i opet prstom krenuli po još?

U najboljem slučaju bacili ste novac, u najgorem oštetili kožu. Svaki put kad uronite prst, postoji mogućnost da ste unijeli bakterije. I budući da je većina krema prilično hranjiva za prosječne mikrobe, u toplini kupaonice u vašoj bi se kremici mogle nastaniti sve moguće bakterije.

Dermatolozi upozoravaju da na koži vrlo često nosimo, primjerice, bakteriju Staphylococcus aureus. Najčešće nam ne uzrokuje nikakve probleme, ali ako je unesemo u kremu za lice, doveli smo je u okružje u kojem će se brzo razmnožavati.

To govori da ćete, zajedno s dnevnom dozom poželjne vlage, koži podariti i dozu bakterija koje mogu uzrokovati infekciju kože. Ovaj je problem uočen kod pacijenata koji pate od ekcema protiv kojeg se bore kremama. A zapravo se svakim nanošenjem kreme prstima ponovno inficiraju.

Zvuči neprihvatljivo, ali dermatolozi inzistiraju da, jednom kad dobijete očnu infekciju, bacite sav svoj make-up jer ne znate koji je 'zaražen', pa biste se mogli stalno iznova inficirati.

Isto tako, ako ste dobili crvenilo ili mrlje po licu i to se ponavlja, krivac je možda krema.

Prisutnost bakterije u kremi može promijeniti njezin pH. Neki aktivni sastojci u skupim kremama jedino i djeluju kod točno određenog pH i stoga, ako je kontaminirate, možete eliminirati bilo kakvo pozitivno djelovanje na svoju kožu.

Stoga bi kreme s posebnom inovativnom pumpicom koja ne propušta zrak trebale biti sve prisutnije na policama drogerija, da ne govorimo o onima koje služe za problematičnu kožu i kožu koju treba liječiti. Pakiranje s pumpicom je dobro protiv unosa bakterija u kremu, oksidacije, a tim je slijedom onda potrebno i manje štetnih sastojaka koji brinu za postojanost.

Dok pumpice nisu postale kozmetički zakon, čuvajte svoju kremu i ne gurajte prst u nju!