PROIZVODI KOJI POMAŽU

Osam savjeta za ljepotu iz cijelog svijeta

30.10.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Od Kleopatrinih mliječnih kupki do navike starih Rimljanki da kožu posvjetljuju mljevenim ljušturama kamenica, beauty rituala nije nedostajalo ni kroz generacije ni kroz kontinente. Donosimo osam najboljih, jednostavnih, provjerenih proizvoda za ljepotu iz cijelog svijeta

Prošla su vremena kad se koristilo olovo kao maska za lice i ovčji loj kao krema za lice, jer nekada se doista svašta koristilo u kozmetičke svrhe, čak i otrovni sastojci. Od tada smo puno toga naučili i uzeli samo najbolje i provjereno, piše HuffingtonPost koji donosi 'najbolje od najboljeg'.

Krenimo redom:

1.Kurkuma – biljka koja curryju daje intenzivnu zagasitožutu boju – pravi je antiseptik, s protuupalnim svojstvima. U Indiji je uvriježena tradicija da se mladenke i mladoženje namažu maskom od brašna slanutka s dodatkom kurkume. Kurkuma ubija bakterije, slanutak služi kao piling i upija masnoće.

2.Mast od papaje obično se koristi kao lijek za sve u Australiji. Pomaže kod opeklina, ugriza, osipa i suhe oštećene kože lica, tijela i usana, a pomaže i kod zanoktica.

3. Karite maslac danas je sve popularniji u prirodnoj kozmetici. Radi se o srži oraha drveta karite iz zapadne Afrike. Ne samo da vlaži kožu, ono djeluje i kao zaštitnik kože od slobodnih radikala te sprečava nastanak bora. Trudnicama se preporuča da se redovito mažu ovim biljnim maslacem i sasvim sigurno neće dobiti strije.


Avokado za besprijekornu kožu
4.Arganovo ulje, danas razvikano i kao čudesno marokansko ulje, poznato je u Africi od davnina kao čudotvorno. Proizvode ga isključivo Berberke u Maroku, od oraha drva argan. Bogato je vitaminom E, sprečava starenje, vlaži kožu, liječi akne i briše bore. Je li potrebno reći zašto Marokanke imaju tako prekrasnu kosu?

5.Iscrpina gardenija s Tahitija i kosova ulja – ulje monoi tamošnje žene koriste kako bi nahranile i zaštitile kožu i kosu. To je sredstvo za njegu i oporavak, ali ujedno i savršen parfem. 

6.Ulje kamelije smiruje, hrani, štiti i omekšava kožu i Japanke su lude za njim. Koriste ga i protiv strija i za jačanje noktiju. Bogat je vitaminom E i antioksidantima. Dvije kapi ulja kamelije pomiješane sa žlicom rakije od riže (sake) sve su što ženi treba za čistu i meku kožu, tvrde kozmetički stručnjaci.

7.Avokado je zbog visokog sadržaja vitamina E omiljen i kao hrana i kao pomagač ženskoj ljepoti. Južnoamerikanke nanose njegov plod na kožu i kosu. Izdubi se plod i nanese na lice te djeluje kao piling. Vanjska kora bogata je uljem i također je dragocjena u kozmetici. Savršen spoj daje pomiješan s medom – avokado hidratizira kožu, med djeluje protuupalno.

8.I za kraj nešto što baš ne zvuči primamljivo, ali nije tako strašno kako se u prvi mah čini – slavujev izmet. Da vam odmah razbijemo gadljivost, dolazi steriliziran u prahu! Savršen je protiv pjega od sunca, uklanja ožiljke od akni i briše mrlje na licu. Japanke ga obožavaju, nanose ga na lice i ispiru vodom. Dio je beauty rituala gejša, a svi znamo da su posebno njegovane i lijepe.