NOVI FENOMEN

Majke kopiraju kćeri i oblače se kao da im je 20

26.07.2011 u 09:40

Bionic
Reading

I dok su ranije tinejdžerice kopirale stil svojih mama i posuđivale njihovu garderobu, novo doba donijelo je zaokret i sada kćerke utječu na modni izričaj svojih mama

Naime, nije neobično vidjeti 40-godišnjakinju koja se odijeva kao da joj je 20. Pogledajmo samo Demi Moore i njezine kćeri, no sličnih primjera sve je više.

Generacije mama u svojim kćerima vide modne uzore i kopiraju njihov stil. One nemaju vremena istraživati modu i tražiti po dućanima, one idu prečicom i od svojih nasljednica kopiraju ama baš sve, od make upa i frizure do garderobe.

Žene u 40-ima koje se osjećaju mladima ili očajnički žele izgledati tako rado kopiraju mlađe generacije, a njihov je utjecaj na mlade gotovo potpuno nestao.

Jedno britansko istraživanje u kojem su sudjelovale 343 majke i kćeri u prosječnoj dobi od 44 odnosno 16 godina pokazalo je da tinejdžerice imaju nevjerojatan utjecaj na majčin izbor frizure, make upa i odjeće.

Doktorica Ayalla Ruvio sa Sveučilišta Fox School of Bussiness otkrila je da majke doslovno kopiraju kupovne navike svojih kćerki. Suprotno, kćerke će malo vjerojatno prigrliti majku kao modni uzor.

Prema jednom istraživanju iz 2009. godine, majke su potrošile u prosjeku 11.000 eura na razne kozmetičke tretmane da bi izgledale mlađe i što sličnije svojim 20-godišnjim kćerkama. Majke se, naime, dive svojim kćerima i smatraju da su naslijedile ljepotu od njih, no njihova je ljepota izblijedjela s godinama i pokušavaju je vratiti na razne načine.