Suzanne Innes-Stubb

Nova prva dama oduševljava zavidnom karijerom ali i besprijekornim stilom

11.02.2024 u 23:28

Bionic
Reading

Alexander Stubb novi je finski predsjednik. I dok on očekivano privlači pažnju medija, uz njega, kao i svih proteklih godina, stoji nova prva dama, supruga Suzanne Innes-Stubb, uspješna odvjetnica i žena čiji stil bi mogao biti konkurencija ostalim prvim damama

Bivši konzervativni premijer Alexander Stubb pobijedio je u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora u Finskoj u kojem mu je protukandidat bio liberalni član Zelenih, bivši šef diplomacije Pekka Haavisto. Jedino o čemu sada razmišljam, to je zahvalnost. Ovo je velika pobjeda za demokraciju u Finskoj', rekao je Stubb.

A velika podrška mu je i njegova supruga, Suzanne Innes-Stubb koja ga je čvrsto držala za ruku prilikom proglašenja pobjednika predsjedničkih izbora, a par je pobjedu zapečatio poljupcem. Suzanne Innes-Stubb, koja radi kao direktorica korporativne odgovornosti u Koneu, vrlo je uspješna. Iza nje je zavidna karijera, a osim poslovnim i akademskim uspjesima ističe se i kao žena istančanog stila koji je joj je u rodnoj Finskoj više puta donio komplimente.

No, Suzanne Innes-Stubb, još nije odlučila koliku i kakvu će ulogu preuzeti kao supruga predsjednika. 'To je velika odluka koju još nisam donio', rekla je Innes-Stubb prošlog tjedna na pitanje planira li nastaviti raditi na sadašnjoj poziciji voditeljice Globalne usklađenosti u tvrtki za dizala Kone. No, prije odluke želi još pobliže saznati bi li uz razne reprezentativne poslove bilo praktično i moguće nastaviti na sadašnjoj poziciji, finski Helsingin Sanomat.

  • +2
Alexander Stubb novi je predsjednik Finske Izvor: EPA / Autor: JARNO KUUSINEN

Naime, kako je navedeno supružnik predsjednika pobjednika nema službenu ulogu ili status u Finskoj. No, običaj je da supruga predsjednika bude viđena kako u javnost iznosi razne teme koje se smatraju važnima. Primjerice, Jenni Haukio mnogo je govorila o klimatskim promjenama, pismenosti mladih i važnosti književnosti.

A Innes-Stubbu jasno je da neće moći samo ostati u pozadini sada kada je njezin suprug izabran za predsjednika. 'Nadam se da ću moći što bolje iskoristiti svoje vještine za dobrobit Finske, kako kod kuće tako i u inozemstvu', kaže ona.

Dok je Stubb bio ministar vanjskih poslova, 54-godišnja Suzanne navikla je na diplomatske događaje poput diplomatskih večera. I na svakom tom događaju odabrala je besprijekoran stajling. Tako je Finci opisuju kao ženu s nevjerojatnim stilom koja je uvijek ostavljala snažan dojam na službenim događanjima. Suzanne redovito poseže za jednostavnim, besprijekorno elegantnim modnim komadima, a midi haljine, tik iznad koljena njezina su dobitna kombinacija. Ona je žena koja ne dopušta greške pa tako najčešće bira monokromatske kombinacije, s jasnom dominacijom crne boje. Kod Suzanne sve djeluje lako, minimalistički i iznad trendova. Njezin klasični stil donio joj je brojne pohvale, a između ostalog bila je proglašena i ženom s najviše stila u finskim političkim krugovima.

A koliko je karijera Alexandera Stubba impresivna, toliko je impresivna i karijera njegove supruge. Nakon što je 1995. diplomirala na College of Europe koji obučava EU dužnosnike u Brugesu u Belgiji, gdje je upoznala i sadašnjeg supruga, radila je, između ostalog, u uredima međunarodne odvjetničke tvrtke u Bruxellesu i Helsinkiju.

  • +14
Suzanne Innes-Stubb Izvor: Profimedia / Autor: Jussi Nukari / AFP / Profimedia

Iz pravnih krugova prešla je u tvrtku za medije i nastavne materijale Sanoma kao odvjetnica odgovorna za tržišno natjecanje, a s tog mjesta na svoju trenutnu poziciju u Koneu.

Podrijetlom iz Solihulla, blizu Birminghama, Innes-Stubbin je lakoća učenja jezika odvela u inozemstvo. Uz materinski engleski, tečno govori francuski i njemački, koje je također učila na fakultetu. Osim njih, govori finski i švedski. 'Osim toga, naučila sam ponešto japansko nakon što sam tamo provela godinu dana. Ali to sam uglavnom zaboravila, znam samo nekoliko rečenica,' otkriva.

Inače, Stubb je prije nekoliko godina u intervjuu za IS rekao da se u Suzanne zaljubio na prvi pogled. Na početku njihove veze bilo je razdoblja kada je tada mladi par živio u različitim zemljama. Zatim su živjeli u Finskoj nekoliko mjeseci dok se nisu odlučili smjestiti u Suzanneinu rodnu zemlju Englesku, gdje je radila odvjetnica. Vjenčali su se 1998. Godine 2001. postali su roditelji djevojčici Emilie, a 2004. rodio im se sin Oliver. Godine 2008. sele se u Finsku zbog Stubbove karijere.

Suzzane suprugovu predsjedničku kampanju opisuje kao zajedničku odluku – poput svih drugih obiteljskih odluka. Proteklog tjedna uoči izbora je izjavila: 'Imam svoju karijeru i svoj identitet. Ako Alex bude izabran za predsjednika, želim zadržati vlastitog života, a ne samo biti u njegovoj sjeni.' Nema sumnje, ova prva dama bit će na svim poljima prava konkurencija drugim poznatim prvim damama.