NEMA PREDAHA

Zima nije isprika da preskočite zaštitu svog ljubimca

30.11.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Iako je hladno, paraziti ne spavaju te je čak i u ovim mjesecima nužno osigurati kvalitetnu zaštitu dlakavoj ljubimici

Ekipa Mačkarice pozabavila se problemom buha, krpelja, parazita i drugih nametnika tijekom hladnih jesenjih i zimskih mjeseci. Netočna je tvrdnja da nametnici tijekom hladnoće spavaju te nas Mačkarica podsjeća na važnost ovog problema.

Buhe

Buhe aktivira toplina tijela, vibracije i miris mačke. Uspavane larve ožive te sazrijevaju u odrasle buhe. Kako bi preživjele, potreban im je krvni obrok za koji im idealno služi mačka. Kad se buha udomaćila na mački, vrlo brzo dolazi do polaganja jajašaca i nastanka novih odraslih buha.

Buhe se mogu donijeti na obući i odjeći, mogu se pronaći u okolišu u obliku larvi koje će izrasti u odrasle jedinke te ih mačka može dobiti od druge životinje. Krivo je misliti da će se mačka češati ako ima buhe, naime – svrab ponekad izostane. Siguran način detekcije buha je pronalazak sitnih crnih mrvica na dlaci i u krznu mačke (izmet buha). Najsigurnija je prevencija ovih nametnika redovno tretiranje protiv njih preparatima u obliku spot-on sredstava ili drugih. Osim mačke, potrebno je ako se radi o invaziji tretirati i prostor u kojem mačka živi.

Krpelji

Krpelji svoj plijen čekaju u travi, i krivo je misliti da su aktivni preko ljeta. Krpeljima pogoduje toplo i vlažno vrijeme, i najrjeđi su u sušnim razdobljima (7. i 8. mj) dok su sve ostale mjesece aktivni. Primjerice, biljke koje držimo vani i u jesen unesemo u kuće često u zemlji u kojoj su posađene kriju ukopane krpelje kojima pak pogoduje topla klima zatvorenog prostora i prolaskom mačke osjećaju vibracije koje im javljaju da je obrok stigao. Najučinkovitija zaštita protiv ovih nametnika je redovno tretiranje spot-on sredstvima koji djeluju kako na buhe tako i na krpelje. Imajte na umu da sva dostupna sredstva na tržištu uglavnom djeluju u periodu od  mjesec dana te ih nakon treba ponovo aplicirati, neovisno o tome koje sredstvo koristili.

Ostatak savjeta vezanih uz nametnike na mački možete pročitati na Mačkarici