ČUDNOVATO PONAŠANJE

Zašto se mačke toliko gnijezde prije spavanja?

01.02.2015 u 08:09

Bionic
Reading

Sigurno vam je dobro poznata uobičajena mačja ‘neuroza’ prilikom koje prije nego što se udobno smjesti, mora napraviti nekoliko ‘krugova’ oko svoje osi. I nije taj čudnovati princip rezerviran samo za mačke. Ne, to rade i druge životinje. A zašto?

Kako piše Mačkarica, hodanje u krugovima vrlo vjerojatno ima puno više veze s evolucijom nego s nekom bizarnom rutinom.

Znanstvenici smatraju da je to ponašanje duboko usađeno u mačke. Njihovi divlji preci morali su malo ‘popeglati’ travu prije nego što bi legli na nju kako bi im ležaj bio što udobniji. Pritom su šapicama također ispitivali teren kako bi otkrili ima li kakav kamen, grana ili neudobno lišće, a onda to i uklonili.


Osim toga, pretpostavlja se i da to što spavaju sklupčane, mačkama pruža određenu sigurnost. S uvučenim šapicama i nosom zabijenim u rep, mačka brani svoje vitalne organe koji tako nisu izloženi direktnom napadu i dobiva osjećaj sigurnosti. Pritom također čuva svoju tjelesnu toplinu i toplo joj je.

Znate onaj osjećaj kad legnete u hladan krevet pa vas prođu trnci i naježite se? E pa, mačke time izbjegavaju taj neugodan osjećaj.

Naravno, mačke povremeno spavaju posve ispružene, a to je znak da im je savršeno udobno, da im nije hladno ili da se osjećaju sigurno.

Članak u cjelosti pročitajte na Mačkarici