VJEROVALI ILI NE

Jeste li znali ovo o mačkama?

29.01.2015 u 10:15

Bionic
Reading

Ako volite zabavne činjenice, ako ponekad iz čiste dosade listate ‘Guinnessovu knjigu rekorda’, svjetske enciklopedije ili Ripleyjev ‘Believe It or Not’, onda će vam se svidjeti i ove činjenice, a tiču se mačaka

Jeste li znali da prosječna mačka proizvodi oko stotinjak različitih zvukova? Ili da se Napoleon bojao mačaka? To su samo neke od zabavnih činjenica koje možda niste znali, a donosi ih Mačkarica

1. Mačke spavaju 16 do 18 sati dnevno. No ponekad i kad se čini da spavaju, zapravo nisu u dubokom snu, nego više drijemaju. To možete primijetiti po napetim ušima. Valjda ne žele propustiti neko eventualno otvaranje vrećice s hranom.
2. Takozvane ‘kornjače’ uglavnom su ženke. Mužjaci među mačkama kornjačama velika su rijetkost i najčešće se ne mogu razmnožavati.
3. Mačke mogu skočiti oko sedam puta više od svoje visine.
4. Abraham Lincoln udomio je čak četiri mačke dok je boravio u Bijeloj kući.


5. Napoleon, Julije Cezar i švedski kralj Charles XI. bili su poznati kao veliki, da ne kažemo krvoločni vojskovođe, no navodno su se bojali mačaka. Obične bebe.
6. Deset posto svih mačjih kostiju nalazi im se u repu. Osim toga, rep im je vrlo važan u komunikaciji, s nama i međusobno.
7. Mačke u prosjeku proizvode stotinjak različitih zvukova. Na vama je naučiti što pojedini ‘mijau’ znači.
8. Fantastičan vid omogućava mačkama da vide šest puta bolje od ljudi. No zatvorite li je u potpuno zamračenu prostoriju (premda je apsolutni mrak teško dobiti), neće vidjeti dobro kao ni vi.
9. Mačke u tijelu imaju 230 kostiju, više nego ljudi. Ključna kost im nije povezana s ostalim kostima što im omogućava da se uvuku u najsitnije prostore.
10. Imaju 24 dlake na brkovima. Pomoću brkova, koji su iznimno osjetljivi, mačke prepoznaju prostor i dobivaju informaciju mogu li primjerice proći kroz neki otvor. Služe im i za komunikaciju, a osim toga jako su slatki!
11. Svaka mačka ima jedinstven vršak nosića, nešto nalik ljudskom otisku prsta.
12. Mačke mogu prepoznati raspoloženje vlasnika i često promijeniti svoje raspoloženje prema njegovom.
13. Mačji jezik sadrži ‘kukice’ koje im pomažu pri čišćenju i trganju hrane. Zato se vam se čini da je hrapav kad vas maca poliže.

Više pročitajte na stranicama Mačkarice