JEDNOSTAVNO I UKUSNO

Najbolji njoki su oni domaći, a evo kako ih napraviti

05.03.2015 u 08:05

Bionic
Reading

Domaće njoke toliko je jednostavno napraviti da vam više neće pasti na pamet kupovati gotove ili zamrznute u trgovini

Njoki su idealni uz razne umake, koji se također mogu skuhati za desetak minuta, a ako želite, pripremite ih više pa dio zamrznite za dane kada ste u velikoj žurbi, a ipak želite pojesti nešto ukusno i domaće.

Važno pravilo prilikom pripreme njoka jest da kupite krumpir koji nije voden te da koristite što manje brašna jer će inače izgubiti lagan, pahuljast okus.

Sastojci:

kg krumpira
oko 40 dkg brašna, a dio ćete odvojiti za posipanje površine
veliko ili dva mala jaja
sol
2 žlice maslaca
malo naribanog muškatnog oraščića

Priprema:

Skuhajte neoguljeni krumpir u posoljenoj vodi. Čim se dovoljno ohladi, toliko da ga možete držati u rukama, ogulite ga i pasirajte. Pustite da se još malo ohladi ako je potrebno pa dodajte sve sastojke i tek malo od 40 g brašna. Počnite mijesiti njoke, a brašno dodajte postupno, dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se može valjati. Radnu površinu posipajte brašnom pa valjajte tijesto tako da dobijete duge trake i režite nožem na manje komade.

Kuhajte njoke u slanoj vodi nekoliko minuta, a gotovi su kada isplivaju na površinu.

Ako planirate zamrznuti dio, prvo ih trebate složiti na ravnu plohu poput pladnja i staviti u zamrzivač. Nakon što se zalede stavite ih u vrećicu i spremite. Također pobrašnite pladanj da se ne zalijepe za njega. Ako ih odmah stavite u vrećicu, zalijepit će se jedni za druge i sav će trud biti upropašten.