Blagdanski stol

Tradicionalni dalmatinski kolač – iz Pan-peka stiže recept za slasnu deliciju poznatiju kao pinca

27.03.2024 u 12:24

Bionic
Reading

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince

Blagdanski stol u društvu obitelji nezamisliv je bez tradicionalnog uskrsnog kolača – pince ili sirnice. Iako izgleda kao jednostavan kolač za pripremu, zahtijeva dosta vremena za izradu, a u današnje vrijeme, uz sve obaveze, vremena jednostavno ima premalo. Stoga je Pan-pek za ove blagdane odlučio otkriti na koji način izrađuju svoju tradicionalnu dalmatinsku pincu, a upravo ovaj pojednostavljeni recept odlučili su podijeliti u ovo predblagdansko vrijeme.

Pince se rade od najkvalitetnijih, a opet jednostavnih sastojaka – brašna, šećera i vanilin šećera, jaja, margarina, mlijeka, soli i vode, koji čine ovu slasticu jednostavom a opet iznimno ukusnom. A proces je sljedeći - pripremom predtijesta pince ostaju mekane i svježe duže vremena, a predzamjes se radi u četiri koraka, između kojih se tijesto čak dva puta odmara. Nakon odmaranja zamijese se loptice od tijesta, a nakon oblikovanja tijesto se još neko vrijeme odmara kako bi se diglo. U završnom koraku tijesto se zarezuje i šprica kako bi pinca dobila svoj specifičan oblik i boju, a potom se posipa krupnim komadićima šećera po vrhu.

Pan-pek u svojoj ponudi ima dvije vrste pinca, mala i velika pinca, a gastro stručnjak Mile Butorac, u moru izbora odlučio se baš za Pan-pekov recept te posjetio Pan-pekovo prodajno mjesto gdje je zajedno s Pan-pekovim timom sudjelovao je procesu izrade pinci koje se peku na licu mjesta i tako ostaju svježe i iznimno meke. 'Pince iz Pan-peka su za mene pravo otkriće. Njihov karakteristični okus i sočna, meka tekstura čine ih jedinstvenima, tope se u ustima upravo zbog suptilnih aroma koje su pomalo maslačaste i koje su me oduševile. U pravoj mjeri osjete se agrumi, ali ne prejako, zaista je pogođeno po mom ukusu. Svakako bih ih preporučio svakome tko želi uživati u vrhunskom gastronomskom iskustvu. Hvala cijelom timu koji me ugostio u svom prostoru i pokazao mi način izrade pinci koji ću svakako primjenjivati, posebice u ovo predblagdansko vrijeme kada su ove jednostavne i fine slastice najtraženije na blagdanskim stolovima!' kaže Mile te preporuča da kušate obje – barem jednu od svake vrste.

U odabranim prodavaonicama, pinca se peče ispred vaših očiju – kako biste bili sigurni u svježinu, kvalitetu, mekoću i sočnost. Mala pinca ima 100 grama, ručno se oblikuje, dovršava, pospe granuliranim šećerom i zareže rezom kako bi imala svoj specifičan oblik, a upravo jer se cijeli proces izrađuje u samoj poslovnici, uvijek je svježa, aromatična i mirisna.

Također, uz malu pincu, Pan-pek nudi i klasičnu veliku pincu od 270 grama, obiteljske veličine, s grožđicama, produljenog roka trajanja. Nudi se u svim Pan-pek poslovnicama, a odličan je izbor za obiteljski stol.

Pan-pek je otkrio čuvani recept, a u nedostatku vremena za izradu svoje pince uputite se u Pan-pek po domaće, mirisne i tradicionalne pince koje su dostupne u svim Pan-pek prodavaonicama, a zasigurno će oduševiti vaše bližnje i njihove okusne pupoljke.