SITAN AL' DINAMITAN

Čuvajte se muškatnog oraščića!

28.11.2014 u 10:45

Bionic
Reading

Nije nikakva tajna to da ništa u prevelikim količinama nije dobro za naše zdravlje. Toksikolozi u ovo doba godine posebno skreću pažnju na to da pripazimo na unos muškatnog oraščića u organizam

Američki toksikolozi upozoravaju da pripazimo na to koliko jedemo muškatnog oraščića. Naime ovaj začin koji se četso koristi u blagdanskim specijalitetima ima vrlo negativne posljedice ako se pretjera s njime, piše Time.

Muškatni oraščić sadrži kemijski spoj koji pripada obitelji spojeva s psihoaktivnim potencijalom. Ukratko, prevelike količine muškatnog oraščića mogle bi izazvati neugodne halucinacije, zbog čega ga navodno uzimaju zatvorenici i tinejdžeri umjesto protuzakonitih droga, a samo dvije jušne žlice mogu izazvati 'izvantjelesni doživljaj'.

'Razne osobe su mi rekle da je to osjećaj sličan onome koji se javlja kad se nađete zaglavljeni u blatu. Niste u komi, no osjećate se vrlo usporeno i dobra je šansa da se poslije nećete moći sjetiti događaja dok ste bili pod utjecajem muškatnog oraščića', kaže doktor Edward Boyer opisujući osjećaj u slučaju pretjerivanja sa slatkastim začinom.

Liječnici kažu da pretjerivanje s muškatnim oraščićem nije šala te da može završiti i hospitalizacijom.