bogata nasljednica

Tko je Delphine Arnault, nova šefica Christiana Diora i kćer najbogatijeg čovjeka na svijetu

12.01.2023 u 20:32

Bionic
Reading

Ona je nova šefica Christiana Diora. Ali Delphine Arnault u francuskoj luksuznoj modnoj kući ne osjeća se kao novopridošlica. Naime, 47-godišnjakinju, čije je promaknuće sada objavljeno, slučajno je kći vlasnika modnog diva

Bernard Arnault najbogatiji je čovjek na svijetu, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 147 milijardi funti. Suosnivač je i predsjednik konglomerata LVMH koji posjeduje brendove Louis Vuitton, Moet i Hennessy te Dior.

Gospodin Arnault imenovao je Delphine, najstariju od svoje petero djece, svojom očitom nasljednicom dok obiteljski stisak nad carstvom luksuzne robe vrijednim 345 milijardi funti zasigurno jača. Međutim, čovjek koji je dobio nadimak 'vuk u kaputu od kašmira' zahvaljujući svom nemilosrdnom pristupu poslovanju dao je do znanja da nema namjeru uskoro odstupiti - grupa je nedavno podigla dobnu granicu za izvršne direktore sa 75 na 80 godina.

Sva njegova djeca imaju glavne uloge u robnim markama tvrtke. Delphine Arnault, inače majka dvoje djece, koja svoju novu dužnost preuzima 1. veljače, izvršna je potpredsjednica Louisa Vuittona od 2013., a prethodno je bila izvršna direktorica Diora. Vrlo cijenjena, ozbiljna i izuzetno marljiva poslovna žena, Delphine je diplomirala na EDHEC Business School u Lilleu i London School of Economics, gdje je bila voditeljica studentskih organizacija.

Odrasla je većinom u Lilleu, no provela je tri godine u SAD-u kada se njezina obitelj preselila u New York. Svoju prvu Louis Vuitton torbu, smeđu Noe torbicu, dobila je za 18. rođendan. Karijeru je započela krajem 1990-ih u konzultantskoj tvrtki McKinsey, gdje je radila dvije godine, a u Dior je prešla 2000. godine.

  • +16
Delphine Arnault Izvor: Profimedia / Autor: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ranije je izjavila kako joj svijet mode prirodno odgovara, a za W magazin svojedobno je izjavila: 'Sretna sam što se radi o modi, parfemima i kozmetici. Da je moj otac ima tvrtku za proizvodnju guma, ne znam što bih učinila.'

Upravo je ona zaslužna za održavanje brenda na životu nakon 2011. godine, uslijed objavljenog antisemitskog ispada u Parizu od strane britanskog kreativnog direktora Johna Galliana koji je doveo do njegove smjene. U intervjuu za Financial Times, Delphine Arnault opisala je svoj menadžerski stil kao 'prilično miran'. 'No, jako samo kompetitivna. U svemu. Volim natjecanja, zabavna su,' dodala je tom prilikom.

U skladu s time 2014. godine utemeljila je LVMH prestižnu nagradu za mlade modne dizajnere. Prema njezinom profilu poslovne žene u časopisu W, kod Delphine može biti poprilično 'teško znati što točno misli', ali ona je 'vrlo ljubazna i ugodna'.

  • +14
Antoine Arnault Izvor: Profimedia / Autor: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia

Po pitanju privatnog života Delphine je poprilično suzdržana; rijetko daje intervjue, a kada to čini, u pravilu izbjegava osobne teme.

U prvi brak ušla je 2005. godine kada se vjenčala s Alessandrom Vallarinom Gancijom, nasljednikom talijanske vinske dinastije. Njezino vjenčanje predstavljalo je značajan događaj za francusku elitu, a časopis Harper's Bazaar proglasio ga je vjenčanjem godine. Mladenka je blistala u haljini koju je za nju kreirano Galliano, a za izradu kreacije bilo je potrebno 1300 sati. Par se razveo pet godina kasnije, a ona je sada u vezi s francuskim milijarderom Xavierom Nielom.

Xavier, koji je gotovo desetljeće stariji od svoje partnerice, suvlasnik je novina Le Monde i 21. najbogatija osoba u Francuskoj s procijenjenim bogatstvom na 8 milijardi eura. Mnogi ga opisuju kao 'francuskog Stevea Jobsa', a događaji, poput onog 2013. kada je potrošio je 41 milijun funti na besplatnu školu kodiranja u Parizu, kao i potrošenih gotovo 250 milijuna funti na Station F, najveći start-up laboratorij na svijetu u kojem se nalazi 1000 start-up tvrtki idu tome u prilog. Godine 2020. priznao je da je bio tinejdžerski špijun koji je hakirao mobilni telefon predsjednika Mitterranda.

Delphine, koju većina opisuje kao vrlo zatvorenu osoba koja ne voli uplitanje medija, rodila je kćer Elisu u kolovozu 2012., a sina Josepha u rujnu 2016. Jednom prilikom je za FashionNetwork izjavila kako se trudi uskladiti karijeru s majčinstvom. 'Kad god imam slobodnog vremena, puno vremena provodim sa svojom obitelji. To je tako je jednostavno, a toliko bitno,' izjavila je.

tjedan visoke mode u Parizu

Elegantan i privlačan povratak tradiciji: Ako itko može tako profinjeno spojiti motive narodne nošnje i visoku modu, onda je to Dior

Pogledaj galeriju

Prethodno je za Financial Times jasno rekla: 'Prilično sam diskretna. Mislim da bih se radije usredotočila na svoj posao. Dakle, govorim samo kada imam nešto za reći.' Izvori bliski obitelji kažu kako su Delphine i njezin otac vrlo bliski, a Delphine je, između ostalog, talentirana pijanistica, koja je svirala između svoje pete i dvadesete godine. Uz to, voli i cijeni umjetnost te potiho prikuplja vlastitu kolekciju.

Za FashionNetwork.com svojedobno je izjavila da cijeni što je rođena u obitelji Arnault, dodavši: 'Imam sjajnu priliku raditi za ovu grupu. Vrlo je uzbudljivo. 'Karijeru sam prvo započela u Dioru, gdje sam radila 12 godina uz Sidneyja Toledana. Sada radim za Vuitton. Mislim da sam jako sretna što ovaj svijet poznajem od malih nogu i što mi je otac toliko vjerovao.'

I dok je Delphine vrlo povučena i diskretna, čak i po pitanju društvenih mreža, njezina su braća i sestre aktivni na Instagramu, nudeći svojim objavama uvid u luksuzni životni stil obitelji. Delphine i njezin otac redovito se fotografiraju s osobama poput Rihanne, čija je tvrtka Fenty osnovana pod okriljem LVMH-a, i Paula McCartneyja. Obitelj ima mnoštvo slavnih prijatelja; teniski fanatik Bernard i njegovi sinovi često se fotografiraju kako treniraju s Rogerom Federerom, a druge fotografije prikazuju ih kako se druže s Karlom Lagerfeldom, Annom Wintour i Pharrellom Williamsom.

Kao što bi se i moglo očekivati, ova jetset obitelj ima veliki portfelj nekretnina i te žive na relacijama između niza najekskluzivnijih svjetskih četvrti. Glavna pariška rezidencija njezina oca Arnaulta, vila iz 17. stoljeća, prema pisanju Bloomberga, prepuna je nekih od najboljih svjetskih umjetnina, uključujući djela Damiena Hirsta, Andyja Warhola i Pabla Picassa. Također posjeduje dva dvorca u Francuskoj i još jednu vilu u Saint-Tropezu. Godine 2000. Arnault je kupio Nyn Park, veliko imanje oko 30 km sjeverno od Londona i sagradio kuću od 4300 četvornih metara. Također je kupio otok od 54 hektara na Bahamima, s cijenom od 35 milijuna dolara, stan u Bruxellesu i više od 25 vinarija diljem svijeta.

TJEDAN MODE

Slavni pohrlili u Pariz: Pogledajte tko je sve bio na modnim revijama kuća Dior i Giambattista Valli u Parizu

Pogledaj galeriju

Najavljujući unapređenje svije kćeri Delphine, Arnault, koji je 1987. osnovao ono što je danas LVMH i prošle godine prestigao Elona Muska i postao najbogatiji čovjek na svijetu, rekao je: ' Pod njezinim vodstvom, poželjnost proizvoda Louis Vuitton značajno je napredovala, omogućujući brendu da redovito postavlja nove prodajne rekorde. Njezini oštroumni uvidi i neusporedivo iskustvo bit će odlučujuća prednost u pokretanju stalnog razvoja Christiana Diora.'

Gospođa Arnault također je članica upravnog odbora LVMH-a i njegovog izvršnog odbora. LVMH ima još jednu vezu s modnim šeficom koja ima mega-bogatog oca – kćeri Sir Paula McCartneyja, Stellom. Dizajnerica je surađivao s brendom na luksuznoj modnoj kolekciji te kolekciji za njegu kože.

Ovakav razvoj događaja gdje vođe predaje štafetu članovima obitelji zapravo i nije neuobičajen. Marta Ortega Perez prošle je godine od svog oca Amancia Ortege, najbogatijeg čovjeka u Španjolskoj, preuzela mjesto predsjednika najveće svjetske modne grupe Inditex, koja posjeduje Zaru, Massimo Dutti, Pull & Bear i Stradivarius. Karijeru je započela s 22 godine kao prodajna suradnica u Zari na King's Roadu u Londonu. Tu je i Frasers Group Mikea Ashleya, koja uključuje Sports Direct i House of Fraser, koja je prošlog svibnja na mjesto izvršnog direktora postavila njegovog zeta Michaela Murraya.