OD NEHRĐAJUĆEG ČELIKA

Svi bruje o besprijekorno uređenoj kuhinji Davida Beckhama

11.10.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Očekivano, Netflixov dokumentarac 'Beckham', koji se bavi usponom nogometne legende Davida Beckhama, veliki je hit, a ogromnu je pozornost izazvala i njegova vrhunski uređena kuhinja

Nije tajna to da legendarni engleski reprezentativac rado priprema obroke za svoju obitelj, što smo mogli vidjeti i na društvenim mrežama.

No u dokumentarcu smo konačno mogli zaviriti i u besprijekorno uređenu kuhinju Beckhamovih i ona će, niti ne sumnjamo u to, postati veliki hit. Naime u njihovoj moderno uređenoj vili u Londonu nalazi se kuhinja iz snova, u kojoj je David pred kamerama iskreno priznao da je pomalo opsesivan kada njihov dom treba održavati čistim i urednim.

Kuhinja Beckhamovih prekrasna je i besprijekorno uređena, a pri tome su korišteni različiti materijali te će se jako svidjeti ljubiteljima moderno uređenih interijera.

Sve je poglede, bez sumnje, ukrala vrlo zanimljiva kuhinjska ploča od nehrđajućeg čelika, a ovaj materijal nije oduvijek bio omiljeni među dizajnerima interijera.

@rjsclips David Beckham Documentary 🎬 | David shows his unique Clean kitchen 🧽 #victoriabeckham #davidbeckham #documentary #netflix #foryou #fyp #football ♬ original sound - RJSCLIPS

'U prošlosti je nehrđajući čelik imao futuristički, gotovo znanstvenofantastični izgled', kaže arhitektica Andrea Harbeck, osnivačica PEAM Designa. Također je više povezan s industrial kuhinjama, koje mogu, za one koji žele stvoriti sofisticiran luksuzan izgled, djelovati pomalo grubo i hladno.

Međutim moderni dizajneri interijera koriste novi pristup nehrđajućem čeliku, a on ne samo da taj materijal stavlja u prvi plan, već čini i materijale oko njega zanimljivijima i ljepšima. A kuhinja Davida i Victorije izvrstan je primjer kako to može dobro funkcionirati u praksi.

'Dizajneri su uveli nove završne obrade površina i kombinirali ih s toplijim materijalima, dajući im moderniji i privlačniji izgled', kaže Harbeck.

Dizajnerica interijera Tamsin Johnson se slaže s njom. 'Volim tu brušenu mat i industrial završnicu u odnosu na glamur, poput npr. mramora Calacatta viola', kaže ona.

'Nehrđajući čelik je neko vrijeme ostao u drugom planu u odnosu na druge trendove, ali ponovno doživljava svoje zvjezdane dane jer daje u konačnici vrlo uglađenu estetiku', dodaje Eilyn Jimenez, osnivačica i kreativna direktorica studija za dizajn interijera Sire Design. 'Klijenti sad traže ovaj element jer je to način da se moderni stil iz sredine stoljeća unese u kuhinje.'

Kuhinja Beckhamovih kombinira vrata klasičnog shaker stila i radne ploče od tamnog kamena s nehrđajućim čelikom nešto tamnijeg tona od standardnog. Sve to nadopunjeno je policama i kuhinjskim otokom izrađenim od rustikalnog drva, dodajući topliji element koji podiže prostor i daje mu vedrinu.

  • +3
David Beckham Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Zahvaljujući LED rasvjeti na gornjoj polici, reflektirajuća priroda nehrđajućeg čelika oživljava stražnji dio kada se uključe svjetla.

Za Beckhama, koji je u dokumentarcu bez zadrške priznao da kompulzivno čisti kuhinju, nehrđajući čelik bio je taktički izbor za ovaj prostor jer postoji jako dobar razlog zbog kojeg se koristi u profesionalnim kuhinjama. Nevjerojatno se lako čisti, a budući da nije porozan, otporan je na mrlje (čak i od ulja) i sprječava nakupljanje bakterija na površinama.

Međutim treba znati da, ako želite da vaša kuhinja izgleda netaknuto i novo što je dulje moguće, nehrđajući čelik možda nije pravi materijal za vas. 'Sličan je mramoru po tome što s vremenom dobije patinu', kaže Jimenez, dodajući i to da ogrebotine na čeliku imaju određeni šarm i ljepotu.

Pa ako ta patina nije nešto što tražite, odaberite npr. samo pozadinske dijelove od nehrđajućeg čelika, zbog čega će biti manja mogućnost za oštećenje.