HORMONI I ZDRAVLJE

Patite li i vi od ovog vrlo čestog problema u perimenopauzi?

19.01.2024 u 20:46

Bionic
Reading

Perimenopauza, prijelazno razdoblje prije menopauze, često donosi niz promjena i simptoma zbog fluktuirajućih razina hormona

Jedan uobičajeni, ali manje eksponiran simptom tijekom ove faze je gubitak ili prorijeđivanje kose.

Za razliku od izraženije ćelavosti koja se često viđa kod muškaraca, žene obično imaju manje izraženo opadanje ili prorjeđivanje kose, koje može biti izraženije sprijeda, sa strane ili na vrhu glave.

Gubitak kose tijekom tog razdoblja također se može manifestirati kao pojačano ispadanje kose tijekom četkanja i tuširanja.

Gubitak kose tijekom perimenopauze uobičajeno je iskustvo za mnoge žene no primjenom tehnika upravljanja stresom, održavanjem zdravog načina života i posebnim režimom njege kose, možete smanjiti navedene probleme s kosom i osjećati se dobro tijekom ove prijelazne faze u životu svake žene.

Zašto gubimo kosu u menopauzi?

Glavni uzrok problema s kosom u perimenopauzi uglavnom je hormonski. Kako se žene približavaju menopauzi, razine ključnih hormona poput estrogena i progesterona počinju se smanjivati.

Ovi hormoni ključni su za poticanje rasta kose i njezino dugotrajno držanje pričvršćenom za vlasište. Pad ovih hormona može rezultirati sporijim rastom kose i tanjim vlasima.

Osim toga, ova hormonska promjena može dovesti do povećanja androgena (muških hormona), što može smanjiti folikule dlake i uzrokovati gubitak kose na tjemenu. U nekim slučajevima, te hormonske promjene također mogu rezultirati pojačanim rastom dlaka na licu.

Iako su hormonalne promjene primarni čimbenik gubitka kose tijekom perimenopauze, tome mogu pridonijeti i drugi elementi, uključujući stres, nedostatke u prehrani i bolesti.

Često je korisno napraviti dijagnostičke testove kao što su testovi funkcije štitnjače i kompletna krvna slika kako bi se isključili drugi uzroci gubitka kose.

Evo što bi moglo pomoći u ovom slučaju:

Zdrava prehrana

Uravnotežena prehrana igra značajnu ulogu u zdravlju kose. Pobrinite se da vaša prehrana uključuje dovoljno cjelovitih žitarica, voća i povrća. Namirnice bogate monozasićenim uljima (kao što su maslinovo i sezamovo ulje), zeleni čaj, vitamin B6 i folna kiselina korisne su za rast kose. Esencijalne masne kiseline, koje se nalaze u lososu, tuni, lanenom ulju, orasima i bademima, vitalne su za održavanje zdrave kose.

Hidratacija

Adekvatna hidratacija ključna je za održavanje zdrave kose i ukupnih tjelesnih funkcija. Ciljajte na najmanje osam čaša vode dnevno, minimalizirajući unos slatkih napitaka.

Upravljanje stresom

Visoke razine stresa mogu pogoršati hormonsku neravnotežu, utječući na zdravlje kose. Uključite se u aktivnosti koje smanjuju stres poput joge, meditacije i redovite tjelesne vježbe. To ne samo da pomaže u upravljanju stresom, već i u borbi protiv drugih perimenopauzalnih simptoma kao što su promjene raspoloženja i poremećaji spavanja. Tjelovježba je ključna za sveukupnu dobrobit i može pomoći u balansiranju hormona. Uključite aktivnosti u kojima uživate u svoju rutinu, poput šetnje, plivanja ili vožnje bicikla. Redovita tjelovježba također može pomoći u upravljanju drugim simptomima perimenopauze, uključujući debljanje i promjene raspoloženja.

Pripazite na njegu kose

Smanjite upotrebu alata za oblikovanje kose toplinom i jakih kemijskih tretmana. Odlučite se za prirodne proizvode za njegu kose i nježne metode oblikovanja kako biste izbjegli daljnji stres za svoju kosu. Zaštitite kosu od stresnih faktora iz okoliša kao što su klor, sunce i vjetar.

Potražite stručnu pomoć

Ako ste zabrinuti zbog gubitka kose tijekom perimenopauze, razmislite o odlasku k liječniku. Oni će vam dati personalizirane savjete i mogućnosti liječenja, uključujući hormonsku terapiju ili druge lijekove koji bi mogli pomoći u upravljanju simptomima.