supermodeli 90-ih

Naslovnica Voguea izazvala je opću pomutnju: Je li skrivanje godina otišlo predaleko?

24.08.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Naslovnica koja je trebala slaviti supermodele u 50-im godinama pretvorila se, tvrde kritičari, u promoviranje 'lažne ljepote' i vješto skrivanje bilo kakvih naznaka starenja

Rujanska naslovnica Voguea, na kojoj zajednički poziraju modne ikone 90-ih Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington i Linda Evangelista, izazvala je nezapamćenu pompu.

No u očekivano velikom broju komentara pojavio se i pomalo neočekivan broj kritika upućenih Vogueu, a koji je modele u dobi od 53 do 58 godina predstavio u potpuno nerealno mladolikom izdanju.

'Kasnih 80-ih i do sredine 90-ih godina visoka moda je od hobija postala osnova mainstream zabave. U središtu ove transformacije bile su Christy, Naomi, Cindy i Linda. Njihova kombinacija nevjerojatno fotogeničnih crta lica, samopouzdanja, duha, intuitivnog stila, znatiželje i radne etike bila je prekidač za industriju. A ta svjetla se otad nisu ugasila', stoji u najavi najnovijeg Voguea.

I dok je činjenica da ikone modnih pisti i danas blistaju ljepotom, činjenica jest da su prikazane - nepotrebno savršeno.

'Jesu li ovo manekenke ili AI roboti', neki su od komentara koji su iskočili u moru poruka potpuno oduševljenih fanova, gotovo opčinjenih mogućnosti da itko izgleda toliko dobro približavajući se 60-im godinama.

Kao što ističe New York Times, upravo u tome leži ključni problem. Zbog čega se izvanredno lijepim zrelim ženama treba ukloniti baš svaka bora, baš svaka naznaka da su se ikad smijale, ljutile, tugovale? Zbog čega se ženama u 50-ima i dalje nameće ideal posve glatkog lica, lišenog bilo kakvog sjećanja na ljudsku ekspresiju?

'Pri obradi fotografija korišteno je minimalno fotošopiranja', rekao je glasnogovornik Voguea, vješto ne precizirajući što konkretno 'minimalno' znači.

  • +3
Christy Turlington Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Tek je video sa snimanja dao nešto stvarniji uvid u realnost jer vidimo Crawfordine 'bore smijalice' prilikom selfieja s obožavateljima, baš kao i jasnije ekspresije praćene 'neravninama' na licu kod ostalih manekenki.

Tajming ove naslovnice također je vješto planiran jer izlazi u trenucima u kojima će Apple TV+ objaviti dokumentarac u kojem će ove četiri zvijezde 90-ih ispričati kako su izgradile svoje karijere i zauvijek promijenile predodžbu o modelima.

Naime, sve do njihova dolaska na scenu manekenke su smatrane kao 'dio scenografije', uvijek suzdržane od pokazivanja emocija ili izricanja vlastitog mišljenja. No njihovi snažni karakteri, privlačne osobnosti i dojmljive životne priče učinile su ih - stvarnima.

U magazinu koji i dalje nosi laskav nadimak 'modne Biblije', prikaz 58-godišnje Linde, 57-godišnje Cindy, 54-godišnje Christy i 53-godišnje Naomi trebao je biti dokaz da ljepota i modni svijet nisu rezervirani samo za '21-godišnjakinje', ali sve je izvedeno pomalo nespretno, ostavljajući dojam da bi, ipak, bilo bolje prikazati ih kao takve, nego kao što uistinu izgledaju u stvarnosti.

Baš iz tog razloga, obožavatelji su ostali razočarani jer u njihovim najnovijim fotografijama pronalaze tek njihov privid, nadajući se da će ipak u 2020-im godinama pronaći način da promijene stroge beauty kriterije, umjesto da im se priklanjaju.