LEGENDARNI MODEL

Kate Moss slavi 50. rođendan: Postala je ikonom pop kulture, a evo kako se mijenjala kroz godine

16.01.2024 u 18:58

  • +6

Kate Moss slavi 50. rođendan

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Legendarni britanski supermodel danas puni 50 godina, ostajući ikonom pop kulture više od tri desetljeća kada je započelo njezino putovanje do planetarne slave

Rođena u južnom Londonu, Kate Moss s navršenih 14 godina prišao je vodeći agent za modele, a njezina karijera započela je dvije godine kasnije snimanjem reklama i editorijala za časopise. Dok slavi jubilarni rođendan, nije teško shvatiti zašto je još uvijek cijenjena kao jedna od omiljenih zvijezda s naslovnica modne biblije Vogue.

'Ona je bila samo drsko dijete iz Croydona. Nije bila kao drugi modeli, no već tada sam znala da će postati slavna', prisjetila se fotografkinja Corinne Day, zaslužna za njezinu prvu naslovnicu Voguea snimljenu 1993. godine.

Ono što je uslijedilo bio je meteorski uspon do slave, gdje je sa svojih 170 centimetara visine postala zaštitnim licem zloglasnog modnog trenda iz 90-ih 'heroin chic' i predstavljala potpunu suprotnost glamuroznim i dugonogim supermodelima iz 90-ih poput Cindy Crawford, Naomi Campbell ili Claudije Schiffer.

Uskoro je Moss postala zaštitnim licem brojnih kampanja modnih brendova poput Burberryja, Chanela i Calvina Kleina.

Tijekom duge i plodonsone karijere krasila je više od 40 naslovnica britanskog Voguea, a njezina pojavljivanja izvan modnih pisti i stranica glossy časopisa podjednako su privlačila pažnju modne javnosti.

Njezina sklonost nošenju vintage komada i sposobnost stvaranja upečatljivih izdanja izvan dužnosti priskrbili su joj često ponavljanu titulu 'globalne ikone stila'.

Čak je i pojavljivanje na britanskom festivalu Glastonbury okupanom kišom pokrenulo trendove - njezina sposobnost da blatnjave kišne čizme do koljena spoji s ultrakratkim hlačicama od trapera iznjedrila je kontinuirani, desetljećima dug trend 'festivalskog odijevanja' prije nego što je postao viralan na Internetu.

Legendarni fotograf David Bailey, koji je snimio neke od najpoznatijih fotografija Moss, za CNN svojedno je otkrio zašto je ona tako uspješna: 'Kate ima jedinstvenu ljepotu koja je potpuno demokratska i ima univerzalnu privlačnost'.

Njezin privatni život dugo je punio stupce britanskih kao i svjetskih tabloida. Uz poznate romanse poput one s glumcem Johnnyjem Deppom i frontmenom grupe The Libertines, Peteom Dohertyjem, britanski mediji godine 2005. naširoko su izvještavali o njezinoj navodnoj uporabi droga, zbog čega je izgubila unosne modne ugovore sklopljene s Burberryjem, Chanelom i H&M-om .

Kasnije se javno ispričala i te jeseni dobrovoljno otišla u kliniku za rehabilitaciju u Arizoni. 'Osjećala sam se bolesno i bila sam prilično ljuta, jer su se svi koje sam poznavala drogirali', prisjetila se za BBC u rijetkom radijskom intervjuu 2022. godine.

Moss se kasnije popela na ljestvicu najplaćenijih svjetskih modela magazina Forbes. Otkako se službeno povukla s modnih pisti 2004. godine, otvorila je svoju agenciju za modele, a potom utemeljila vlastiti wellness brend Cosmoss.

Marc Quinn ju je ovjekovječio u zlatu, za što je umjetnik tvrdio da je najveća zlatna statua od starog Egipta, dok ju je naslikao umjetnik Lucian Freud. Pojavila se u glazbenim spotovima za Johnnyja Casha, Paula McCartneya, Primal Scream, The White Stripes i Eltona Johna, čime je zauvijek osigurala svoje mjesto u povijesti pop kulture.