NEOČEKIVANA TRUDNOĆA

Čuli ste za slučajeve trudnih djevica? Stručnjaci objašnjavaju kako je to moguće

08.12.2020 u 18:14

Bionic
Reading

Rijetki su oni koji ne vjeruju da nezaštićenim spolnim odnosom riskiramo trudnoći, a vjerojatno je još manje onih koji vjeruju da žena može zatrudnjeti bez seksa s penetracijom. Žena koje tvrde da im se upravo ovo dogodilo, više je nego biste pomislili

Priča djevojke kojoj se to navodno dogodilo postala je nedavno viralni hit na TikToku, a u podjeljenom videu djevojka objašnjava kako je na maturalnoj zabavi počela osjećati grčeve i shvatila da joj mensturacija kasni tjedan dana. Test na trudnoću bio je pozitivan, a kako je u to vrijeme bila djevica, napravila je još nekoliko testiranja. Svi su bili pozitivni, a ona je danas majka petogodišnjeg dječaka.

U njenu priču korisnici TikToka nisu baš povjerovali, no ona tvrdi da ju nije izmislila, a jedini joj je cilj ukazati ljudima i na tu mogućnost.

Ovo nije prvi puta da neka žena tvrdi da je zatrudnjela kao djevica, a liječnici porodiljstva i ginekologije kažu da takozvane djevičanske trudnoće zapravo uopće nisu izmišljotina.

Iznenađujući broj žena koje tvrde da su ostale trudne bez seksa

Od 7.870 sudionica Nacionalnog longitudinalnog istraživanja zdravlja adolescenata u Velikoj Britaniji, navodi se u analizi podataka objavljenoj 2013. godine u časopisu British Medical Journal (BMJ), 45 žena je izjavilo da su imale djevičansku trudnoću koja nije povezana s poptomognutom oplodnjom poput in vitro oplodnje (IVF) ili intrauterine inseminacije (IUI). Međutim, istraživači su zapazili da su takve izjave češće kod žena koje su se odlučile za čednosti ili koje sa svojim roditeljima nisu uopće ili su vrlo malo razgovarale o seksu i kontroli rađanja.

Istraživači izrazito upozoravaju na tešku dokazivost trudnoće bez seksa.

'Čak i uz brojna poboljšanja i zaštitne mjere za optimizaciju preciznosti izvještavanja, istraživači se i dalje mogu suočiti s izazovima u prikupljanju i analizi podataka o potencijalno osjetljivim temama koje ispitanice prijavljuju same', navodi se u izvješću.

Međutim, dr. Lauren Streicher, profesorica kliničkog porodništva i ginekologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern kaže za časopis Health da se puno liječnika susrelo s ovim.

'Mnogi opstetičari imaju te priče da su porodili ženu koja tvrdi da je djevica i da ima netaknut himen', kaže Streicher i dodaje da djevičanska trudnoća definitivno nije mit.

Korištenje netaknutosti himena za utvrđivanje nevinosti je kontroverzno, jer mala količina tog suvišnog tkiva oko otvora rodnice može se s vremenom oštetiti ili rastegnuti zbog korištenja tampona, ginekoloških pregleda ili intenzivnog vježbanja. Ali ako žena ima netaknut himen i tvrdi da nikad nije imala penetrativni seks, dr. Streicher kaže kako postoji velika vjerojatnost da je riječ o djevičanskoj trudnoći. S njom se slažu i drugi liječnici porodništva i ginekologije.

'Rizik da zatrudnite na ovaj način je vrlo nizak, jer spermij izvan tijela može živjeti kratko vrijeme. Međutim, još uvijek je moguće, a nekim se ženama i dogodilo', kaže za Health dr. Jessica Shepherd, stručnjakinja za žensko zdravlje.

Kako je moguće zatrudnjeti bez seksa?

Uz mnoge druge čimbenike za trudnoću su neophodni spermiji i jajašce. Uobičajeno je da do njihovog spajanja dođe tijekom penetrativnog seksa, ali dr. Shepherd ističe da do združivanja može doći i tijekom seksualnih igrica bez penetracije.

'To se može dogoditi ako sperma uđe u rodnicu, što se može dogoditi putem sjemena ili preejakulata na prstima, bliskog kontakta s rodnicom ako muškarac npr. ejakulira blizu vaginalnog otvora ili ako penis u erekciji dođe u kontkt s tijelom u blizini rodnice', objašnjava Shepherd.

'Prvih nekoliko kapi sjemene tekućine (tekućine koja transportira sjeme iz penisa) pune su sperme. Oni samo trebaju pronaći svoj put od vagine do cerviksa', kaže dr. Mary Jane Minkin, klinička profesorica opstetricije, ginekologije i reproduktivnih znanosti na Medicinskom fakultetu Yale.

'Djevičanska trudnoća vjerojatnije će se dogoditi mlađim ljudima koji su prilično plodni. Žene moraju znati da je to apsolutno moguće i da se trudnoća može dogoditi i bez penetracije, kaže dr. Minkin i dodaje da sve što treba za trudnoću je sperma na otvoru rodnice, jer spermiji su dobri plivači.

Kako spriječiti djevičansku trudnoću?

Iako vrlo rijetka stvar koja ne zaslužuje neprospavane noći zbog brige, ipak je rizik zatrudnivanja bez spolnog odnosa dovoljan da ubuduće poduzmete mjere predostrožnosti.

'Postoji li šansa da penis vašeg partnera ili njegovo sjeme dođu u kontakt s vašom rodnicom ili joj se približe, čak i ako zapravo ne ulazi unutra, koristite istu kontracepciju kao da se radi o penetrativnom seksu, jer zapravo nije ništa drugačije', kaže dr. Streicher.

Korisne mogu biti i prepreke za kontrolu rađanja poput kondoma sa spermicidom, kaže dr. Shepherd.

Dr. Minkin kaže da zaštitu može pružuiti i dugtrajna reverzibilna kontracepcija poput spirale ili implantata za kontrolu rađanja.