KORISNI SAVJETI

Niste zadovoljni svojim seksualnim životom? Pomoću ovih savjeta mogli biste ga poboljšati

13.11.2020 u 12:29

Bionic
Reading

Ako ste u dugoj vezi ili braku, nije rijetkost da se seks svede na nekakvu rutinu ili još gore, potpuno se prorijedi ili ga više ni nema

Stručnjaci su jednoglasni po pitanju kako svaki odnos ima svoje uspone i padove te da se mnogi parovi žale i na seksualni aspekt svoje veze. Kassandra Mourikis, seksualna terapeutkinja, smatra kako je bitno poraditi na ponovnoj bliskosti, poput češćih poljubaca ili nježnih dodira da bi se povećala fizička bliskost između partnera.

'Takvi naizgled mali koraci čine veliku razliku i produbljuju povezanost te će pozitivno utjecati i na seks. Na emocionalnoj vezi s partnerom mora se kontinuirano raditi. Bitno je pokazati da vam je stalo', kaže ona.

Budite dosljedni, dodaje ona.

'Morate na tome stalno raditi. Baš kao što neki odluče početi vježbati i jednom odu u teretanu te odustanu, bitno je kontinuirano raditi na zbližavanju s partnerom', upozorava Mourikis.

Evo nekoliko savjeta kako poboljšati seksualni život:

Komunikacija s partnerom

Da, slažemo se kako ovaj savjet zvuči već i izlizano, no unatoč tome komunikacija je jedna od najboljih stvari koje možete napraviti za vaš odnos kako bi se poboljšao seks, a mnogi je ne provode dovoljno.

Ako vam je isprva teško razgovarati o seksu, to je razumljivo, kaže seksualna terapeutkinja Tanya Koens.

'Što ako partner pomisli da sam čudan/na, što ako poželi prekinuti sa mnom zbog toga? To mnoge muči, pa se ustručavaju razgovarati, ali to je pogrešno. Razgovor o neugodnim temama samo će produbiti vaš odnos. Ne oklijevajte reći što vam smeta kod partnera i što radi krivo', smatra ona.

Prestanite se uspoređivati

Ako ste zauzeti brigom o tome je li vaš seksualni život 'normalan' ili 'nenormalan' u usporedbi s vašim prijateljima, ne ostavljate puno mjesta da se usredotočite na vlastito zadovoljstvo.

Instagram je tako prepun naizgled savršenih i zaljubljenih partnera, no treba znati kako društvene mreže ne predstavljaju stvarnu sliku, već modernu virtualnu bajku.

Mnogi osjećaju pritisak i žele ispuniti nekakav zamišljeni standard količine ili kvalitete odnosa, što je potpuno pogrešno. Seksologinja Vanessa Muradian kaže da ako se prvo usredotočimo na to da seks učinimo ugodnim, količinski dio pobrinut će se za sebe. 'Što je vaš seks bolji, to ćete ga češće željeti iskusiti', rekla je.

Poradite na intimnosti i izvan spavaće sobe

Bitno je s partnerom/icom poraditi i na bliskosti koja se ne odnosi samo na seksualni čin. Poljupci, dodiri, nježna masaža, zagrljaji... To su sitne geste koje povećavaju osjećaj bliskosti.

Postoji mnogo načina za seksualno i intimno povezivanje. Maknite fokus s izvedbe i onoga što nije moguće. Radije sagledajte što je ugodno, a što je lako izvedivo - to će sigurno poboljšati vaš seksualni život. Također je jako važno prepoznati imate li spolni odnos zbog dužnosti ili iz užitka (koji može biti fizički ili emotivan).

Izgradite seksualno povjerenje

Seksualno povjerenje između partnera vrlo je bitno i na tome treba raditi. Za seksualno samopouzdanje osim poznavanja vlastitog tijela bitno je poznavati partnerovo tijelo te ga svakako dobro upoznajte. Kako doživljavamo svoje tijelo također igra veliku ulogu, stoga zaboravite na ideale kakvima nas obasipaju, sjetite se da vas partner/ica voli kakvi jeste. Istražite svoje tijelo, a najbolji način za to je masturbacija.

Masturbacija je sjajan način da saznate što radite, a što ne volite. 'Svatko najviše zna o vlastitoj spolnosti i vlastitom tijelu', objašnjava seksualna edukatorica i autorica dr. Emily Nagoski. Jasna i iskrena komunikacija o seksu koja dolazi s aktivnim pristankom znači da ne moramo pretpostavljati svaki potez.

Ne ignorirajte probleme poput bolova

Neka istraživanja su pokazala kako je primjerice čak 20,3 posto žena i 2,4 posto muškaraca u Australiji iskusilo bol tijekom seksualnog odnosa. Žene koje su često sklone smatrati kako je zadovoljstvo partnera na prvom mjestu te probleme ignoriraju, no to je pogrešno mišljenje. Kassandra Mourikis smatra kako trebaju odrediti prioritete vlastitog zadovoljstva, uključujući masturbaciju, zatim razgovor sa svojim partnerom i traženje stručnog savjeta. 'Razgovarajte o onome što vam se čini ugodno, a što ne - vodite otvoreni razgovor. Ako vaš partner smatra seks bolnim ili neugodnim, morate mu biti podrška', kaže Mourikis, dodajući da svim parovima savjetuje posjet seksualnom terapeutu ukoliko se nakon određenog vremena ne vidi napredak u seksualnom životu.