ONAJ KOJI SE USUDI

Nasljednik Lamborghini Murcielaga zvat će se Aventador!

15.11.2010 u 10:49

Bionic
Reading

Najave o nasljedniku Lamborghini Murcielaga cirkuliraju medijskim prostorom već neko vrijeme, a premda su se u silnoj kakofoniji tehničke karakteristike donekle iskristalizirale, zasad još uvijek ne znamo kako će se automobil zvati

Prvi izvještaji su tvrdili da će se nasljednik Murcielaga zvati Jota, prema testnoj muli legendarne Lamborghini Miure. Kasnije su nas uvjeravali da će se automobil zvati LP700-4 zbog uzdužno postavljenog bloka motora (longitudinale posteriori) te 700 KS i integralnog pogona na sva četiri kotača.

I dok alfanumerička oznaka možda i ostane, nadolazeći razjareni bik iz Santa'Agate sigurno se neće zvati Jota već možda – Aventador. Talijanski proizvođač superautomobilske egzotike navodno je patentirao upravo ovo ime, a ono bi u slobodnom prijevodu sa španjolskog trebalo značiti 'onaj koji se usudi'. To je također ime bika koji je proglašen najhrabrijim na koridi Plaza de Toros de Zaragoza 1993.

Aventador bi se trebao okoristiti šasijom od ugljičnih vlakana, zbog čega bi trebao biti dvjestotinjak kilograma lakši te 70 posto krući. Trebao bi ga pogoniti središnje smješteni V12 sa 700 KS koji će snagu putem automatiziranog mjenjača s dvije spojke prenositi na sva četiri kotača. Performanse? 2,9 sekundi do 100 km/h i 350 km/h maksimalne brzine.