GALERIJA UMJETNINA SPLIT

Otvorena izložba grafika Francisca Goye

16.04.2010 u 08:39

Bionic
Reading

U splitskoj Galeriji umjetnina svečano je otvorena izložba grafika velikog španjolskog slikara i grafičara Francisca Goye. Izložene su 92 grafike uglavnom u tehnici bakropisa i akvatinte

Goyina izložba izazvala je velik interes splitske kulturne javnosti. Izložene grafike dio su grafičke zbirke ETH iz Züricha, prestižne zbirke koja u svom posjedu ima radove brojnih značajnijih europskih grafičara, među ostalim Albrechta Durera, Lucasa von Leydena, Rembrandta i glasovitog Piranesija. Grafička zbirka ETH prošle je godine organizirala dubrovačku izložbu na kojoj su predstavili radove američkih grafičara iz svog fundusa.

U pozdravnom govoru ravnatelj Galerije umjetnina Božo Majstorović istaknuo je važnost ove izložbe koja će trajati do kraja lipnja, kazavši da događanje potvrđuje Split kao grad kulture i kvalitetnih likovnih manifestacija. Isto je zaključio i gradonačelnik Željko Kerum obećavši punu podršku svim kulturnim institucijama i manifestacijama u gradu. Gradska uprava za realizaciju izložbe izdvojila je 250 tisuća kuna.

Grafike Francisca Goye pružaju izvrstan uvid u sve faze njegova rada, koji se smatra pretečom suvremene umjetnosti. Izloženi su njegovi impresivni bakropisi i akvatinte, od ranih grafika na tragu konjaničkih portreta Velasqueza do posljednje dramatične faze obilježene izopačenošću, patnjom, zlom rata i nadrealnom horor poetikom.

Ovaj likovni događaj može se važnošću usporediti s glasovitom izložbom Dürerovih grafika početkom osamdesetih u Zagrebu.