'ŠTO PREOSTAJE OD KULTURE?'

Douglas Kellner govori u KIC-u

19.11.2009 u 13:54

Bionic
Reading

U povodu 10. godišnjice časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti 'Tvrđa' u Zagrebu je počeo dvodnevni međunarodni interdisciplinarni simpozij 'Što preostaje od kulture? Povratak ideologija i uspon novoga malograđanstva'

Na simpoziju, kojeg organiziraju Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i kulturna manifestacija 'YES.Zagreb' u KIC-u će sudjelovati dvadesetak filozofa, sociologa, teologa, teoretičara umjetnosti.

Humanistička koncepcija kulture, koja u svojim temeljima ima vrijednost i pokušava usavršiti čovjeka kako bi izašao iz vlastitog uskog horizonta, danas je u krizi, iscrpljena je i bori se za opstanak, rekao je filozof Žarko Paić u ime organizatora.

Po njegovim riječima, simpozij je plod tematskih blokova objavljivanih u časopisu 'Tvrđa', koji kritički promišlja globalnu suvremenost i želi biti javno glasilo koje pokreće važna pitanja.

Predsjednik Organizacijskog odbora Velimir Visković ocijenio je kako se časopis 'Tvrđa' izdvaja od ostalih jer se bavi najnovijim intelektualnim i teorijskim strujanjima u svijetu, promiče nove ideje i senzibilitete, a otvoren je i za suradnju s inozemnim autorima.

Najavljen je dolazak Douglasa Kellnera, jednog od vodećih svjetskih teoretičara postmoderne, medija i kritičke teorije sa Sveučilišta u Los Angelesu, koji će 20. studenog održati predavanje o ideologiji i spektaklu na zadnjim američkim predsjedničkim izborima.

Na simpoziju će sudjelovati još stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, među ostalima Vjeran Katunarić, Leonida Kovač, Dean Komel, Ugo Vlaisavljević, Taja Kramberger, Marijan Krivak, Nikola Petković, Boris Gunjević, Mate Kapović, Andrej Nikolaidis i Srećko Horvat

Predstavit će se i časopis 'Tvrđa' te zbornik 'Vizualna konstrukcija kulture'.