AKCIJA U NJEMAČKOJ

Ismijani ksenofobi: Nacisti potajno jedu falafel!

28.07.2015 u 09:00

  • +4

Umjetnička akcija protiv ksenofobije

Izvor: tportal.hr / Autor: Dies Irae

Bionic
Reading

Umjetnički kolektiv Dies Irea maštovitom i duhovitom akcijom suprotstavio se ksenofobnim ispadima u gradu Freitalu, u kojem su neki prosvjedovali pred domom za prihvat izbjeglica protiv toga da Njemačka prima izbjeglice i azilante. Tijekom noći su na brojne reklamne površine stavili svoje plakate na kojima se poručuje, između ostaloga, da su 'izbjeglice dobrodošle' i da 'nacisti potajno jedu falafel'

Freital je gradić u istočnom dijelu Njemačke s oko 40 tisuća stanovnika, mjesto koje se rijetko pojavljuje u medijima. To se promijenilo u proteklih mjesec dana, nakon što su lokalne vlasti objavile kako će prihvatiti 280 izbjeglica, što je izazvalo burne i vrlo ksenofobne reakcije domorodaca. Neki od njih su čak i organizirali prosvjed ispred doma za izbjeglice, na kojem su se mogle čuti i rasističke parole, a sve je imalo i dozu one poznate scene iz 'Schindlerove liste' u kojoj plavokosa djevojčica lica iskrivljenog od mržnje viče 'Goodbye, Jews!'.

Rasističke ispade protiv izbjeglica, kao i sve brojnije napade na domove za azilante osudili su i mnogi političari, no možda je najbolja reakcija bila ona umjetničkom kolektiva Dies Irae, čiji je član tijekom jedne noći proveo upečatljivu akciju. Umjetnici su dizajnirali seriju postera s porukama poput 'Nijedan čovjek nije ilegalan', 'Nacisti potajno jedu falafel', 'Uključite mozak, isključite rasizam', a onda je jedan od njih spretno otključao plakatne površine na stanicama gradskog prijevoza i umjesto standardnih reklama za deterdžente ili ponuda za ljetovanje postavio plakate s političkom porukom.

Akcija koja se dogodila u noći 24. srpnja imala je velikog odjeka u njemačkim medijima koji su objavili fotografije antirasističkih plakata, a neki su uspjeli dobiti i izjave od anonimnih umjetnika koji su objasnili da im je namjera bila ispuniti javni prostor pozitivnim porukama.