pobuna spisateljice

Lana Bastašić zbog Gaze raskinula ugovor s njemačkim izdavačem: 'Šute o cenzuri i genocidu'

16.01.2024 u 13:47

Bionic
Reading

Regionalno popularna književnica Lana Bastašić raskinula je ugovor sa svojim njemačkim izdavačem S. Fischer Verlagom zbog šutnje o ratu u Gazi

Bastašić vjeruje da je njena moralna i etička dužnost raskinuti ugovor s njemačkim izdavačem zbog njegove šutnje o izraelskom ratu protiv Gaze i sustavnoj cenzuri u toj zemlji.

U objavi na Instagramu kaže da je donijela odluku unatoč velikom uspjehu svoje knjige, što joj je otvorilo brojne mogućnosti na najvećem književnom tržištu u Europi te iako su joj brojni kolege čestitali na tome što ima tako kvalitetnog izdavača.

Međutim, nastavlja Bastašić, ne može prijeći preko dvostrukih standarda koje primjenjuje njezin izdavač S. Fischer Verlag. 'Ne samo da se nisu oglasili o genocidu u Gazi, već šute o sistemskoj i sistematičkoj cenzuri koja se događa u Njemačkoj protekla dva mjeseca', kaže književnica.

Citirala je izjavu sa stranice S. Fischer Verlaga, izdavačke kuće koju je 1886. osnovao Samuel Fischer, a njega su nacisti protjerali iz Njemačke 1936. 'Protivimo se antisemitističkom razmišljanju i djelovanju, a posebno nakon Hamasova masakra 7. listopada 2023.', stoji na toj stranici.

'Pohvalno je to što se bave antisemitizmom, no smatram da je ova izjava moralno upitna, politički neodgovorna i intelektualno lijena', piše Bastašić. 'Moralno je upitna jer se čini slijepom i gluhom za patnju palestinskog naroda u istoj regiji, politički neodgovorna jer dodaje ulje na vatru izjednačavajući svakog Židova s trenutnom izraelskom vladom, a intelektualno lijena jer antisemitizam prebacuje na Bliski istok i propušta ga vidjeti u svojoj zemlji, u političkim i kulturnim strukturama njemačke države.'

'Tijekom protekla dva mjeseca brojni židovski umjetnici, pisci i znanstvenici ušutkani su u Njemačkoj. Neki su ostali bez posla, nekima je ime javno osramoćeno dok neke potomci stvarnih nacista nazivaju lošim Židovima. Moj izdavač nije reagirao na takve prozivke', kaže Bastašić.

Svjesna da će ova odluka imati ozbiljne financijske posljedice, Bastašić kaže da ne može nastaviti surađivati s kućom koja 'tako lako skuplja političke bodove na račun pritiska na muslimanske imigrante u ovoj zemlji, što ih čini nesigurnima i podložnima deportaciji', zaključila je spisateljica.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Agelast

Bastašić je u studenom objavila i članak u The Guardianu, u kojemu također upozorava da se svako spominjanje humanitarne krize u Gazi u Njemačkoj smatra antisemitizmom. 'Nepokolebljiva službena podrška Njemačke izraelskoj vladi ostavlja malo prostora za humanost', istaknula je, dodajući da smatra svojom odgovornošću prozvati svoju domovinu, sada Njemačku, zbog 'licemjerja i pristajanja na etničko čišćenje Gaze'.

Inače, dio njemačkih umjetnika pokrenuo je međunarodnu inicijativu Strike Germany, a ona potiče umjetnike da ne izlažu ili izvode svoje radove u institucijama koje izbjegavaju politički identificirane stvaratelje, posebice propalestinske umjetnike.

Ova akcija je svojevrstan odgovor na aktualne trendove u Njemačkoj, u kojoj kulturna javnost nakon izbijanja izraelsko-palestinskog sukoba uvelike ignorira umjetnike koji jasno iznose svoj politički stav. Primjerice, u Berlinu, gradu na čijem je čelu već više od dva desetljeća CDU-ov demokršćanski gradonačelnik Kai Wegner, uvedena je nova klauzula o financiranju, kojom se kritičarima Izraela zabranjuje primanje financijske potpore grada.