WILLIAM KLINGER

Hrvatskog povjesničara u New Yorku ubio prijatelj?

02.02.2015 u 15:55

Bionic
Reading

Hrvatski povjesničar William Klinger ubijen je u misterioznim okolnostima u New Yorku, javljaju mediji. Klinger je pronađen s ranom od metka u glavi, a preminuo je u bolnici. Prema najnovijim informacijama, ubio ga je prijatelj

'Četrdesetdvogodišnjak je upucan na smrt u parku Astoria u subotu, javljaju nadležni', započinje svoju kratku vijest o ubojstvu hrvatskog povjesničara Williama Klingera New York Daily News. Američke novine javljaju da je njujorška policija potvrdila kako je Klinger ubijen metkom u glavu, a pronađen je u subotu u 14,30 sati po lokalnom vremenu pored bazena koji se nalazi u parku. Preminuo je na putu do bolnice.
 
Njujorška policija objavila je u ponedjeljak putem službenog profila na Twitteru kako je uhitila osumnjičenog za ubojstvo Klingera. Prema pisanju talijanskog lista Il Picolo, osumnjičeni je Klingerov prijatelj, američki državljanin Alexander Bonich (49). Policija nije otkrila koji je motiv ubojstva, ali se čini da Klinger nije bio opljačkan.


Klinger se u New Yorku nalazio na konferenciji o Drugom svjetskom ratu i poslijeratnom razdoblju na Balkanu.

William Klinger rođen je  24. rujna 1972. u Rijeci, a obitelj mu potječe iz Pakraca. Diplomirao je na Sveučilištu u Trstu, magistrirao na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti i doktorirao na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci. Živio je sa suprugom i dvoje djece.

Najpoznatija Klingerova knjiga je ona koju je s publicistom Denisom Kuljišem napisao o Josipu Brozu Titu. Knjiga 'Tito: Neispričane priče' posebno razmatra razdoblje 1934. – 1944. i donosi mnoge dosad nepoznate dokumente i podatke, uključujući velik broj prvi put objavljenih svjedočanstava izravnih sudionika povijesnih događaja iz toga doba na ovom prostoru, zatim informacije o tome 'tko je tko u jugoslavenskoj revoluciji i komunističkom pokretu' te objašnjava odnose sa Staljinom i unutrašnje odnose snaga u poratnoj Jugoslaviji.