nova knjiga

'Banditi' Erica Hobsbawma u izdanju Naklade Ljevak

14.09.2023 u 15:18

Bionic
Reading

Knjiga britanskoga povjesničara Erica Hobsbawma 'Banditi', o kodeksima ponašanja te socijalne skupine, prvi put objavljena 1969., objavljena je na hrvatskome jeziku u izdanju Naklade Ljevak

Banditi se obično ne smatraju običnim kriminalcima, a Hobsbawm među njima prepoznaje tri tipa koja su se pokazala iznenađujuće univerzalnima, a to su: plemeniti razbojnik, osvetnik i hajduk.

Hobsbawm se bavi pitanjem po kakvim su kodeksima ponašanja živjeli, koju su poziciju zauzimali u gospodarstvu i politici, zašto su češći u seljačkim nego u industrijskim društvima, te što ih razlikuje od revolucionara.

Eric Hobsbawm rođen je u Aleksandriji 1917. godine, a školovao se u Beču, Berlinu, Londonu i Cambridgeu. Bio je član Britanske akademije i Američke akademije umjetnosti i znanosti, s počasnim doktoratima u nekoliko zemalja. Bavio se temama industrijskoga kapitalizma, socijalizma i nacionalizma.

Među njegovim djelima koja su prevedena na hrvatski nalaze se 'Doba revolucije: Europa 1789. – 1848.', 'Doba kapitala: 1848. – 1875.', 'Nacije i nacionalizam: program, mit, stvarnost', 'Doba ekstrema: kratko dvadeseto stoljeće 1914. – 1991.', 'Zanimljiva vremena: život kroz dvadeseto stoljeće', 'Kako promijeniti svijet: priče o Marxu i marksizmu' i 'Jazz scena'.

Knjigu 'Banditi' s engleskoga je preveo Luka Pejić.