Kulturmiks ČERNÝJEV RAT PROTIV KOMUNISTA

Skandalozna instalacija 'Entropa' napušta Bruxelles

  • Autor: S. F.
  • 12.5.2009 12:28:14
  • 12.5.2009 11:07:57

Instalacija češkog umjetnika Davida Černýja, koja je uzrokovala kontroverzu zbog izrugivanja pojedinim europskim zemljama, na umjetnikov zahtjev uklonjena je iz zgrade sjedišta Vijeća Europske Unije u Bruxellesu

Šesnaest metara visoka 'Entropa' koja Bugarsku prikazuje kao čučavac, Italiju kao nogometni teren na kojemu igrači masturbiraju, a Nizozemsku posve potopljenu, sa samo nekoliko minareta koji vire iz vode, izazvala je burne reakcije kada je, u siječnju ove godine, postavljena u Bruxellesu. Černýjevo djelo, također, Rumunjsku prikazuje kao Drakulin tematski park, Francusku s parolom 'Štrajkamo', a Velika Britanija je jednostavno izostavljena.

Ipak, zahvaljujući spornom radu atrij zgrade Justus Lipsius sjedišta Vijeća Europske unije privukao je mnogobrojne posjetitelje.

'Entropino' gostovanje u belgijskom glavnom gradu trebalo je trajati do kraja lipnja, kad završava češko predsjedavanje EU-om. No umjetnik David Černý je izjavio da više ne želi imati posla s Republikom Češkom jer novu vladu te zemlje čine nekadašnji komunisti, prenosi Reuters.

Prije postavljanja instalacije, Černý je vladi svoje zemlje rekao da su okvir koji povezuje dijelove skulpture načinili umjetnici iz 27 zemalja članica EU-a, ali je kasnije priznao da ga je izradio sam s dva svoja prijatelja.

Nakon burnog briselskog izleta, skulptura seli u prašku galeriju, gdje će nakon izlaganja biti stavljena na prodaju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još