KulTurist

TREĆE IZDANJE VUKOVAR FILM FESTIVALA

Među 40 filmova i novi Almodovar

Na trećem Vukovar film festivalu - festivalu podunavskih zemalja, koji se održava od 26. do 30. kolovoza, naći će se 40 filmova u konkurenciji te petnaestak u popratnim programima

"Vukovar film festival je mali festival s velikim filmovima", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor festivala Igor Rakonić. Podsjetio je da se natjecateljski dio sastoji od tri kategorije - kratki igrani, dugi igrani te dokumentarni film, u kojima se natječu podunavski filmovi. I ove godine večernje projekcije se održavaju na šlepu na Dunavu a dnevne u Ružičkinoj kući.

Rakonić je izdvojio prikazivanje kratkog filma Dalibora Matanića "Tulum" filma koji je uvršten u program Cannes film festivala 2009. te rumunjski film Cornelia Porumbia "Policijski, pridjev", čiji će glumci biti gosti festivala.

U dokumentarnom programu najavljen je, uz ostale, njemački film "Zaradimo lovu" koji razotkriva svjetske tokove "našeg" novca. Tu su i dva hrvatska naslova, dokumentarac Marine Andree "Sevdah" (hrvatsko-bosanska koprodukcija), u kojemu se propituje univerzalna ljudska bol akumuliranu u sevdalinkama te film "Marija hoda tiho" o 80-godišnjoj fotografkinji Mariji Braut.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine njemački novinar te savjetnik Berlin film festivala Bernd Buder, hrvatska glumica Nina Violić te novinar Janko Heidl.

U stalnom popratnom programu "Svijet" bit će prikazan novi film španjolskog režisera Pedra Almodovara "Slomljeni zagrljaji" sa Penelope Cruz u naslovnoj ulozi, koji će u Vukovaru imati hrvatsku premijeru. Publika će vidjeti i Oscarom nagrađen japanski film "Odlasci", redatelja Yoyira Takite te novi film Kena Loacha "Tražeći Erica", u kojem naslovnom junaku u pomoć stiže bivši nogometaš Eric Cantona.

U konkurenciji će, uz ostale, biti prikazani i rumunjski "Megatron" koji je na prošlogodišnjem Cannskom festivalu osvojio Zlatnu palmu u svojoj kategoriji, "Metastaze" Branka Schmidta, "Kenjac" Antonija Nuića te omnibus sa službene selekcije Cannes film festivala "Priče iz zlatnog doba" koji je djelo pet redatelja. Tu su i češki "Seoski učitelj", srpska "Afrika", njemački "Suzuki", mađarska "Večera" i dr.

Ove je godine zemlja partner Njemačka te će se, u suradnji s Goethe institutom, održati retrospektiva suvremenog njemačkog filma među kojima će biti šest filmova: "Absurdistan", "Oblak 9", "Rođena u studenom", "S druge strane" i dr. U Dvorcu Eltz moći će se pogledati izložba fotografija "Granični slučaj" fotografa Norberta Enkera inspirirana padom Berlinskog zida koji se dogodio prije točno 20 godina.

Organizatori od ove godine najavljuju dunavsku scenarističku radionicu koja će se održavati u Ružičkinoj kući za vrijeme trajanja festivala.

Više informacija o festivalu pronađite na stranici VFF-a.


Video

 | Još videa
Anketa  
Koji vam je najdraži i najzanimljiviji festival?