56. FESTIVAL IGRANOG FILMA

Almodovarova retrospektiva na ovogodišnjoj Puli

18.03.2009 u 14:56

Bionic
Reading

56. festival igranog filma u Puli održat će se od 18. do 25. srpnja te će uz domaće filmove ponuditi veliki broj probranih stranih filmova te retrospektivu filmova Pedra Almodovara

U Nacionalnom programu 56. festivala igranog filma u Puli očekuju se dovršeni filmovi 'Metastaze'Branka Schmidta, 'U zemlji čudesa' Dejana Šorka i 'Crnci' Zvonimira Jurića i Gorana Devića, kao i dovršenje većine od sljedećih filmova: 'Kenjac' Antonija Nuića, 'Vjerujem u anđele' Nikše Sviličića, dugometražni omnibus grupe redatelja 'Zagrebačke priče', 'Neka ostane među nama' Rajka Grlića i 'Čovjek ispod stola' Nevena Hitreca, a program je otvoren i za ostala dugometražna ostvarenja.

U 5. izdanju programa Europolis-Meridijani očekuje nas 14 hrvatskih premijera probranih stranih filmova sa svjetskih festivala, dok će PoPularni program ponuditi osam kvalitetnih naslova za širu publiku.

Novost 56. festivala je pokretanje programa Europski filmski redatelji, koji će započeti retrospektivom filmova slavnog španjolskog redatelja Pedra Almodovara, organiziranom u suradnji s veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu.

Također, prikazat će se laureati Dana hrvatskog filma, dodati posveta laureatima hrvatskih filmskih nagrada za životno djelo te predstaviti hrvatski igrani filmovi u nastanku. 25. srpnja 2009. godine, nakon objave nagrada Festivala, održat će se Hrvatski filmski maraton u okviru kojeg će biti prikazani svi filmovi iz Nacionalnog programa Festivala.

Festivalski doživljaj zaokružit će i brojni popratni programi: Program za djecu Pulica, filmska radionica Pulska filmska tvornica, izložba Cinemania(c), Videodrom i natječaj za amaterske filmove 640x480 max. Međunarodni pretprogram traje na Kaštelu od 11. do 17 srpnja.