naklada ljevak

Predstavljena nekonvencionalna Almodovarova autobiografija 'Posljednji san'

12.12.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Knjiga 'Posljednji san' Pedra Almodóvara u izdanju Naklade Ljevak, nekonvencionalni fragmentirani autobiografski zapisi jednog od najistaknutijih suvremenih svjetskih filmskih redatelja, predstavljena je u ponedjeljak , nakon čega je prikazan njegov novi film 'Čudan način života'

Kroz 12 pripovijedaka zbirka oslikava različita razdoblja umjetnikova života, od kraja šezdesetih do danas, od mračnog doba školovanja i slavlja humora do njegovog umjetničkog razvoja i neugodne strane popularnosti.

"Kao pisac Almodovar je iskren, nježan, odvažan, vrlo discipliniran i samokritičan, a malo i sumnja u sebe", ustvrdila je na promociji u Boutique Kinu Kaptol prevoditeljica knjige Željka Somun, dodavši da je slično i s prevoditeljima koji često misle da će sa svakom sljedećom knjigom zabrljati i da će ih izdati intuicija, mašta, kreativnost.

Filmski kritičar Boško Picula podsjetio je da je Almodovar djetinjstvo i adolescenciju proveo u tvrdom i totalitarnom filofašističkom režimu, no bile su to i godine u kojima je očvrsnuo kao čovjek i budući umjetnik. "Kada je odlučio da neće biti svećenik, što su htjeli njegovi roditelji, i odlučio se baviti filmom, neprestano ga je privlačilo kao stvarnost pretvoriti u fikciju. On je jedan od najboljih primjera 'redatelja slika' koje su postale stvarnost i obrnuto", istaknuo je.

Povjesničar filma Daniel Rafaelić smatra važnim i što je Almodovar odgajan i na blještavilu Hollywooda jer su se u to vrijeme u Španjolskoj snimali najveći holivudski spektakli, pa se i referira na niz filmova. "Zanimljivo je što ima i lažne reference na filmove koji nisu takvi kakvima ih je opisao, no time se on zapravo poigrava, ne opterećuje se jer mu je potpuno nebitno što se zaista dogodilo i kako se dogodilo",  istaknuo je.

Moderatorica Karmela Devčić rekla je da se na knjigu dugo čekalo, jer on ju nije htio napisati iako su ga mnogi izdavači nagovarali. "Simpatično mi je što je napisao da se ježi od pomisli na knjigu koja bi u cijelosti govorila o njemu osobno i tu susrećemo Almodovara samozatajnog ekscentrika koji je, kada je odlučio govoriti o sebi, bio vrlo iskren", napomenula je.

Njegova pomoćnica godinama je skupljala njegove zapise, od kojih je neke pisao i prije četrdesetak godina, a na knjigu se odlučio dok je radio na filmu  "Čudan način života". Prije toga pisao je kratke priče, no puno je poznatiji njegov filmski opus s 24  filma s kojima je osvojio najvažnije filmske nagrade.

Španjolsko izdanje zbirke priče "Posljednji san" Pedra Almodovara objavljeno je u travnju ove godine, a u listopadu i hrvatsko, u izdanju zagrebačke Naklade Ljevak.

Ulomke iz djela čitala je dramska umjetnica Judita Franković.