Književnost MATIČINA POSLA

Dubravko Jelčić izdavao knjige po 230 tisuća kuna

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić reagirao je na izjavu uredničkog odbora biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti (SHK) koji je osporio micanje Dubravka Jelčića s mjesta glavnog urednika i Maticu optužio za samovoljno odlučivanje mimo Pravilnika

Kao najvažniji razlog smjene Dubravka Jelčića s mjesta glavnog urednika edicije SHK Igor Zidić naveo je činjenicu da je 2007. i 2008. godine objavljeno samo deset knjiga iz edicije, a za što je utrošeno oko 2.300.000 kuna, oko 230.000 kuna po knjizi, što u Matici smatraju nedopustivim iznosom. U ovoj godini je, od planiranih deset knjiga, objavljena samo jedna, a za posao koji su obavili u prvih šest mjeseci 2009. glavni urednik i dvoje izvršnih urednika primili su svaki po 36.000 kuna neto honorara, što je ukupno bruto 136.000 kuna.

Predsjedništvo Matice tvrdi da su u knjigama pronašli veliki broj teških uredničkih propusta, na koje su glavnog urednika upozoravali u više navrata. Kao primjer navodi se da je zbog grešaka uništeno 1000 primjeraka knjige Petra Šegedina, a da glavni urednik Jelčić te greške nije uočio na vrijeme.

Predsjedništvo Matice osporilo je tvrdnje o neregularnosti Jelčićeve smjene i ističu da su odluku donijeli na temelju ovlasti koje Matica hrvatska ima sukladno Pravilniku o izdavanju edicije Stoljeća hrvatske književnost, a u kojem stoji da je vlasnik svih prava na ediciju, kao i dodatnih proizašlih iz nje, Matica hrvatska, koja je osnovala ediciju i potvrdila glavnog urednika kojeg je izabrao urednički odbor.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još