Matica hrvatska

Objavljena knjiga Viktora Žmegača 'Kulturološki kvartet'

08.09.2023 u 13:02

Bionic
Reading

Matica hrvatska objavila je knjigu Viktora Žmegača 'Kulturološki kvartet', u koju su uvršteni njegovi izabrani eseji objavljivani u časopisu Vijenac u kojima je promišljao širok raspon književnih, glazbenih, kulturnopovijesnih i intimnih tema, navodi nakladnik

Knjiga "Kulturološki kvartet", ističu iz Matice hrvatske, "književni je testament Viktora Žmegača, duboka i osobna zbirka zapisa u kojima ispisuje završne riječi o temama kojima se bavio čitav život".

Žmegač upućeno i intrigantno piše i o naizgled trivijalnim ili sporednim kulturnim fenomenima, kao što su povijest detektivskoga romana, odnos između američkih i europskih filmova ili o motivu bicikla u književnim djelima, napominje nakladnik i dodaje kako piše i o temama koje pripadaju visokoj kulturi, kao što su Krležini romani, Beethovenova glazba ili problemi književnoga kanona.

U svim tekstovima do izražaja dolaze prepoznatljive odlike Žmegačeva pisma - iznimna erudicija, briljantna stilizacija i preciznost tumačenja.

Knjiga je razdijeljena u četiri cjeline: Književnost, Gradovi, Glazba i Opće kulturološke teme, a posebno vrijedan dio izdanja čine autobiografski zapisi u kojima autor priziva sjećanja na djetinjstvo i školovanje u Slatini, Virovitici, Osijeku i Göttingenu, evocirajući osobe, knjige i događaje koji su obilježili njegov ulazak u svijet književnosti.

Viktor Žmegač (Slatina, 1929. - Zagreb, 2022.) bio je germanist, povjesničar književnosti i muzikolog. Doktorat znanosti stekao je godine 1959., a od 1971. pa sve do umirovljenja 1999. radio je kao redoviti profesor njemačke književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Objavio je dvadesetak knjiga u zemlji i inozemstvu. Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za književnost te inozemni član Saske akademije u Leipzigu i član znanstvenog društva Academia Europea u Londonu.