STOLJEĆA HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

Spor Matice i urednika oko Dubravka Jelčića

09.09.2009 u 09:29

Bionic
Reading

Urednički odbor biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti (SHK) uputio je nakon sjednice na kojoj je nazočilo 17 od 19 članova izjavu Glavnom odboru i Predsjedništvu Matice hrvatske, u kojoj obrazlaže zašto se protive odluci Matičinih tijela o razrješenju s dužnosti glavnoga urednika biblioteke Dubravka Jelčića

U Izjavi koju je potpisalo 17 članova Uredničkog odbora, urednici smatraju kako bi sjednica Uredničkog odbora 20. srpnja 2009. kao i poziv na nju bili posve neregularni i u suprotnosti s Pravilnikom o izdavanju edicije Stoljeća hrvatske književnosti pa se zato nisu odazvali pozivu na sjednicu.

Navode kako se po Pravilniku od 26. rujna 2001. Urednički odbor sastaje na poziv glavnog urednika, koji i predsjedava sjendicama te da po tom Pravilniku nije predviđena nikakva druga mogućnost.

"Iz istih razloga ne priznajemo vašu odluku o razrješenju dužnosti glavnog urednika biblioteke SHK, jer po članku 2. glava IV. istog Pravilnika glavnog urednika imenuje, pa onda i može razriješiti samo Urednički odbor", stoji u Izjavi te se podsjeća kako Matica hrvatska može samo predložiti glavnoga urednika , a "Urednički odbor iskazuje i ovom prilikom povjerenje glavnom uredniku i daje mu potporu za budući rad".

Urednički odbor zato smatra kako "svojim odlukama od 13. srpnja 2009., 20. srpnja 2009. i 31. srpnja 2009. Predsjedništvo MH nije samo uzurpiralo prava koja mu ni po jednom postojećem ugovoru ili pravilniku ne pripadaju, nego je ignoriralo i činjenicu, da je, prvo biblioteka SHK neodvojivi dio znanstvenog projekta Tekstologija hrvatske pisane baštine, koji je institucionaliziran u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje pod vodstvom najprije voditelja akademika Josipa Vončine, zatim akademika Vlatka Pavletića i sada voditeljice projekta Marijane Horvat."

Podsjećaju i kako je projekt registriran u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te da je financiran iz državnog proračuna kao i to "da između Instituta kao vodstva znanstvneog projekta, Matice hrvatske kao realizatora nakladničkog projekta i akademika Pavletića kao jednoga od trojice idejnih začetnika i autora projekta postoji Ugovor o suradnji od 5. srpnja 2001., koji regulira odnose između ova tri čimbenika".

Urednički odbor smatra kako "nijedan članak Ugovora ne daje pravo Matici hrvatskoj da samovoljno donosi bilo kakve odluke, nego naprotiv zahtijeva dogovor i konsenzus o svim spornim pitanjima, a taj princip je Matica hrvatska svojim odlukama bitno povrijedila".

"Urednički odbor imenovala je Matica hrvatska u dogovoru s akademicima Jelčićem, Pavletićem i Vončinom još 1995. i potvrdila njegov sastav Pravilnikom od 26. rujna 2001., a konstituiranjem tog Odbora on je tim Pravilnikom stekao autonomiju i Matica hrvatska ne može ga samovoljno ni mijenjati ni raspuštati, jer to nigdje u Pravilniku nije predviđeno".

"Jedino Urednički odbor može odlučivati o izmjenama u svome sastavu, pa će to i učiniti kad bude smatrao da je to potrebno i opravdano", stoji u Izjavi te se dodaje kako "stoga Urednički odbor odobrava nepristajanje glavnog urednika na Matičinu (i opet samovoljnu) intervenciju u njegov sastav".

Urednički odbor smatra kako pismo predsjednika Matice hrvatske Igora Zidića, upućeno članovima Uredničkog odbora 4. rujna 2009., a u kojem se navode razlozi razrješenja glavnog urednika Dubravka Jelčića, "obiluje jednostranim interpretacijama činjenica, uz izostavljanje upravo onih činjenica koje pokazuju nepridržavanje Matice hrvatske odredbi iz spomenutog Pravilnika".

U Izjavi stoji kako Urednički odbor smatra da je prozivanje pojedinih članova "za tobožnje njihove propuste i neaktivnost u radu u cijelosti neprimjereno i uvredljivo.

Urednički odbor stoga predlaže Predsjedništvu Matice hrvatske da hitno preispita svoje odluke te da se u najskorije vrijeme očituje o našoj odluci da se budući rad biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti nastavi kao i do sada prema postojećem Pravilniku o izdavanju edicije Stoljeća hrvatske književnosti i u dosadašnjem radnom sastavu.

Izjavu su potpisali članovi Uredničkog odbora nazočni na sjednici.