Kazalište BIVŠE KINO LIKA

Otvara se Zagrebački plesni centar

  • Autor: S. F.
  • 23.10.2009 11:24:09
  • 23.10.2009 9:51:56

Plesnim vinjetama zagrebačkih plesača i koreografa, u ponedjeljak, 26. listopada bit će svečano otvoren Zagrebački plesni centar u Ilici 10

Buduće središnje mjesto domaće plesne scene, Zagrebački plesni centar, u preuređenim prostorima nekadašnjeg Kina Lika, za javnost se otvara već 24. listopada cjelodnevnim programima besplatnih plesnih radionica različitih plesnih žanrova i za sve dobne skupine.

U ponedjeljak, 26. listopada, od 15 i 17 sati na programu je organizirani razgled centra – takozvana Plesna turneja uz Plesne vinjete, u kojoj će sudjelovati gotovo svi predstavnici domaće plesne scene, poput umjetnica: Željke Sančanin, Aleksandre Janeve, Irme Omerzo, Nensi Ukrainczyk, Sonje Pregrad, Petre Hrašćanec, Andreje Široki, Marjane Krajač, Sanje Frühwald, Marije Ščekić, Silvije Marchig, Katarine Đurđević te brojni plesni kolektivi i inicijative uključujući i Improspekcije, OOUR, BADco i Trafik...

Program svečanog otvaranja centra započinje u 19 sati Plesnom turnejom, a nastavlja se cjelovečernjim kolažnim plesnim programom u kojem sudjeluju skupine Liberadance, Zagrebački plesni ansambl, Studio za suvremeni ples, Kelkope, Plesni centar Tala, Maša Kolar i Zoran Marković te predstavljanjem najnovijeg multimedijalnog izdanja Hrvatskog instituta za pokret i ples – Hrvatske plesne posjetnice.

Hrvatska plesna posjetnica zamišljena je kao multimedijalno izdanje koje će svojim praktičnim formatom i suvremenom tehnologijom (jer riječ je CD-romu veličine posjetnice), domaćoj i inozemnoj javnosti predstaviti sve hrvatske trupe i organizacije koje se bave profesionalnom plesnom produkcijom, ali i sve autore koji djeluju samostalno, a ne u okviru pojedinih ansambala.

Nakon završetka svečanog otvaranja, bit će upriličen cjelonoćni ples.

Prva cjelovečernja predstava u Zagrebačkom plesnom centru na programu je 7. studenog od 20 sati. Bit će to hrvatska premijera projekta 'Monster Tamer', nastala u sklopu 'Beyond Fronte', jednog od europskih projekata Hrvatskog instituta za pokret i ples. 'Moster Tamer' rezultat je suradnje plesača i koreografa iz četiri zemlje partnera (Slovenije, Mađarske, Austrije i Hrvatske), među kojima i hrvatske koreografkinje Mirjane Preis i plesačice Irene Mikec.

Adaptaciju nekadašnjeg Kina Lika u Zagrebački plesni centar potpisuje višestruko nagrađivani arhitektonski studio 3LHD, a investitor je Grad Zagreb.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još