U DVA ČINA

'Barok balet - dozvoli mi da plačem' u riječkom HNK

08.11.2014 u 17:55

Bionic
Reading

Plesna predstava u dva čina 'Barokbalet - Dozvoli mi da plačem' u koreografiji Ronalda Savkovića i Balazsa Baranyaija na glazbu Antonija Vivaldija i G. F. Händela izvedena je u petak premijerno pod ravnanjem Igora Vlajnića u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Ples je osmišljen kao dvodijelna predstava u kojoj je koreografiju na popularna 'Četiri godišnja doba' Antonija Vivaldija osmislio Ronald Savković, a u drugom dijelu na glazbu G. F. Händela mađarski koreograf Balazs Baranyai.

Savković je svoj dio predstave temeljio na izvedbi četiriju stavaka Vivaldijevog djela u koreografskim izričajima različitih plesnih škola, kao edukativni balet za publiku, ali i baletni ansambl.


Baranyai je koreografiju postavio na Händlovu "Sarabandu" te dijelove Concerto grosso op. 6 no. 12, a okosnica njegova dijela predstave je propitivanje pojma kastracije, od pojave kastrata poput Farinellija iz doba baroka do suptilnijih gledišta odnosa umjetnika i umjetničkog djela i okoline kroz angažirnost, interveniranje, oduzimanje i dodavanje, prema ideji dramaturga predstave Zvonimira Peranića, čija je uloga bila povezivanje dva čina predstave u cjelinu.

U predstavi su nastupili plesači ansambla riječkoga baleta Cristina Lukanec, Marta Kanazir, Paula Rus, Anca Zgurić, Tamara Szilagyi, Andrei Köteles i dr.

Kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelji svjetla Dalibor Fugošić i Boris Blidar.