66 GODINA KASNIJE

Premijerno izveden 'Macbeth' u riječkom HNK

16.02.2024 u 23:57

  • +24

'Macbeth' u riječkom HNK

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Bionic
Reading

Shakespearov 'Macbeth' u režiji Edurada Milera, s Ozrenom Grabarićem u naslovnoj ulozi i Oliverom Baljak kao Lady Macbeth, premijerno je izveden na sceni riječkoga HNK Ivana pl. Zajca

Posebnost ove izvedbe je što sve ostale likove osim Macbetha tumače žene.

Tako uz nacionalnu dramsku prvakinju Oliveru Baljak kao Lady Macbeth, glume Jelena Lopatić kao Banquo, Ivna Bruck kao Macduff, Aleksandra Stojaković Olenjuk kao Malcolm i Prvi ubojica, Ana Marija Brđanović kao Časnik i Treći ubojica, Leonora Surian Popov kao Duncan, Andreja Brozović Adžić-Kapitanović kao Fleance, Treća utvara i Liječnik, Ana Vilenica kao Lady Macduff, Nika Grbelja kao Macduffov sin te Sabina Salamon kao Danalbain I Drugi ubojica.

Redatelj Eduard Miler je u najavi premijere istaknuo da je ovaj Shakespearov tekst 'anatomski prikaz rađanja i smrti tiranina'.

'Povijest čovječanstva ispisana je kroz vladavine tirana i 'Macbeth' je priča o tome tko su i kakvi su to ljudi. To su ljudi koji nas guraju u ratove kao u kipući lonac', naveo je Miler.

Autorica prilagodbe i dramaturginja Žanina Mirčevska rekla je da je 'sindrom Macbeth jalovost, faktična i metaforična'. 'Oboje pokušavaju vlašću kompenzirati nešto što je jako bitno za njih oboje ali nažalost ne može se kompenzirati krunom. Neutoljiva je to glad za nečim što nedostaje, neutoljiv osjećaj uskraćenosti od nečega. Živimo u doba sveopće halapljivosti i nije čudno da nas ovaj komad pogađa direktno u pleksus', navela je u najavi.

Scenografi i autor video projekcija je Atej Tuta a kostimografkinja je Jelena Proković.

U Shakespearovoj drami iz 1606. godine koje više od četiri stoljeća intrigira i fascinira publiku, vještice proriču vojskovođi Macbethu da će postati škotski kralj. Ohrabren svojom vlastohlepnom ženom i vođen makijavelističkom premisom da “cilj opravdava sredstvo”, Macbeth ubija škotskog kralja, a potom i sve ostale koji mu se nađu na putu, srljajući u ludilo i tamu iz koje nema povratka.

'Macbeth' je posljednji put na sceni HNK-a u Rijeci odigran prije 66 godina.