BREAK A LEG

Deset godina Platforme mladih koreografa

14.09.2009 u 15:37

Bionic
Reading

Platforma mladih koreografa, koja će se održati od 18. do 27. rujna, u povodu njihove 10. obljetnice, bit će posvećena plesačima i koreografima koji su stasali s tom godišnjom manifestacijom suvremenog plesa

Platformu, koja svake godine ima sve više programa i traje sve duže, otvorit će premijerna predstava "Malo" Nensi Ukrainczyk Lazić, rekla je Larisa Lipovac, direktorica manifestacije.

Kao novinu je najavila reviju starih hrvatskih i drugih plesnih filmova, koji inače nisu dostupni javnosti, a među kojima su i antologijske snimke predstava Ane Maletić. U sklopu filmskog programa prikazat će se i švedski plesni filmovi, s obzirom da je Švedska ove godine zemlja partner, dodala je Lipovac.

Premijerno će se izvesti, među ostalim, predstave "1979-2009" Ivančice Horvat i "Material 248" Roberte Milevoj, a od inozemnih gostovanja kao najveća zvijezda najavljena je australska plesačica i koreografkinja Rosalind Crisp.

Platforma, koju je Plesni centar Tala pokrenuo prije deset godina u svrhu stvaranja i jačanja hrvatske plesne scene, postala je nezaobilazno mjesto susreta najboljih hrvatskih i međunarodnih plesača i koreografa, napomenula je Tamara Curić, umjetnička direktorica.

U programu "Break a Leg" predstavljaju se mladi hrvatski autori, koreografi koji tek počinju karijeru, a program "Koreomat" donosi cjelovečernje predstave priznatih hrvatskih koreografa i grupa. U sklopu "Showrooma" predstavljaju se različite organizacije, grupe, projekti, a u "Dancetariumu" nove generacije plesnih umjetnika, novi trendovi i inovativne plesne forme.

U popratnom programu održat će se radionice i izložbe, a dodijelit će se i godišnja strukovna nagrada Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za najuspjelije umjetničke izvedbe i najbolje plesne predstave u protekloj godini.