DOKUMENTARCI

ZagrebDox: Filmovi s Berlinala i na zagrebačkom festivalu

04.02.2016 u 12:14

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu prikazat će se i tri filma selektirana za Međunarodni filmski festival u Berlinu, koji se održava od 11. do 21. veljače.

Neposredno po završetku berlinskog festivala zagrebačka publika imat će priliku vidjeti filmove "Iznad i ispod", koji će se prikazati u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa, "Glazba stranaca: Yo-Yo Ma i Silk Road Ensamble" iz programa Glazbeni globus, te najbolji dječji dokumentarac festivala IDFA, "Ninnoc" iz programa Teen Dox.

"Iznad i ispod" prikazuje putovanje redatelja Nicolasa Steinera kroz skrivenu autsajdersku Ameriku, čiji protagonisti osvajaju empatijom i strašću, u konkurenciji je za Njemačku filmsku nagradu.

Film "Glazba stranaca: Yo-Yo Ma i Silk Road Ensemble" u režiji Oscarovca Morgana Nevillea prati proslavljeni međunarodni ansambl Silk Road na svjetskoj turneji, a u Berlinu se prikazuje u Special Gala programu, jednom od posebnih programa izvan službenih sedam selekcija.

"Ninnoc" redateljice Niki Padidar, tinejdžerski je film o mukama vršnjačkog grupnog pritiska da svi izgledaju i ponašaju se isto, koji će se na berlinskom festivalu prikazati u selekciji Generation.

S prestižnih svjetskih festivala ZagrebDox dovodi i nagrađivan film u Sundanceu, "Sonita", iranske redateljice Rokhsareh Ghaem Maghami o hrabroj reperici u zemlji u kojoj je ženama zabranjeno pjevati.

Na američkom festivalu film je dobio dvije važne nagrade u kategoriji dokumentarnog filma: nagradu velikog žirija i nagradu publike.

Glavna protagonistica filma je 18-godišnja reperica i afganistanska imigrantica koja živi u Teheranu i želi biti glazbenica, unatoč tome što ženama u Iranu nije dopušteno pjevati, a i roditelji je samo žele udati, odnosno prodati za devet tisuća dolara.

Film je već osvojio nagradu mladog žirija prestižnog festivala IDFA, a na Zagreb Doxu, koji će se održati od 21. do 28. veljače, prikazat će se u programu Glazbeni globus.