VEČERAS DODJELA NAGRADA

Ovo su pobjednici 24. Dana hrvatskog filma

26.04.2015 u 15:25

  • +14

Dani hrvatskog filma

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Svečana dodjela nagrada 24. Dana hrvatskog filma održat će se večeras u kinu Europa u 20 sati, kada će se prikazati i svi nagrađeni filmovi

Veliki žiri u sastavu producentica Vanja Jambrović, redatelj Mladen Đorđević te filmski kritičar Dragan Jurak, dodijelio je Grand prix Dana hrvatskog filma filmu 'Piknik' producenata Jure Pavlovića i Luke Venturina.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Hani Jušić za film 'Da je kuća dobra i vuk bi je imao'. Dalibor Barić i Tomislav Babić nagrađeni su za najbolji scenarij za film 'Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji', a Tomislavu Babiću pripala je i nagrada za najbolje oblikovanje zvuka.

Za najbolje uloge nagrađeni su Emir Mušić i Aleksandar Seksan iz filma 'Piknik'. U kategoriji kamere nagrađen je Boris Poljak za 'Rakijaški dnevnik', a najbolje montaže Marko Ferković za Spomenik. Najboljom manjinskom koprodukcijom proglašena je 'Kokoška' Une Gunjak hrvatskog producenta Siniše Juričića (Nukleus film). Posebno priznanje za režiju pripalo je Igoru Bezinoviću za dokumentarac 'Veruda - Film o Bojanu'.

Nagrada Žirija za etiku i ljudska prava pripala je je filmu 'Razred' redateljice Vesne Čudić (Nukleus film), koji je nagradila i publika Dana hrvatskog filma.

Odlučeno je i o dobitnicima nagrada koje dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Nagradu Oktavijan za najbolji igrani film HDFK je dodijelilo filmu 'Kokoška' Une Gunjak, Oktavijan za najbolji dokumentarni film ide filmu 'Veruda - Film o Bojanu' Igora Bezinovića, Oktavijan za najbolji animirani film dodijeljen je 'Životu s Hermanom H Rottom' Chintis Lundgren. Oktavijan u kategoriji eksperimentalnog filma ide filmu 'A.D.A.M' Vladislava Kneževića, a Oktavijana za najbolji namjenski film dobila su dva filma - 'Lokalni razvoj' vođen zajednicom Natka Stipaničeva i 'Uspavanka' Zdenka Bašića.

Žiri sastavljen od članova Društva hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo je Nagradu Jelena Rajković (za najboljeg redatelja/icu do 30 godina) Tinu Žaniću za film 'Manjača'.

Nagrada za najbolju prezentaciju na pitching forumu pripala je Lidiji Špegar za projekt 'Strgano'.