u zagrebačkom Kinu SC

Svečano otvoreni 32. Dani hrvatskog filma

16.05.2023 u 23:43

Bionic
Reading

Dani hrvatskog filma, najstariji filmski festival od osamostaljenja Hrvatske, koji se ove godine održava u svom 32. izdanju, otvoreni su u utorak u zagrebačkom Kinu SC

Taj tradicionalni festival najboljih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjemetražnih igranih filmova ove godine prikazuje 68 filmova u konkurenciji.

'Hrvatska kinematografija u proteklih je tridesetak godina prošla veliki put što se zrcali i u ovogodišnjem programu festivala koji će obilježiti i nekoliko obljetnica, 15 godina HAVC-a te 70 godina Zagreb filma i Pulskog filmskog festivala', rekla je pomoćnica ravnatelja HAVC-a Maja Vukić otvarajući 'Dane'.

Ravnatelj Studentskog centra Mirko Bošnjak rekao je da povratak Dana u taj prostor znači nastavak politike i strategije po kojoj se SC otvara prema studentskim projektima, osobito kulturnim, o čemu svjedoči i fond u koji izdvajaju sredstva za tu namjenu.

Ravnatelj festivala Zvonimir Rumboldt zahvalio je 'maloj, ali vrijednoj i energičnoj ekipi SC-a', koja protekla tri mjeseca radi na pripremi festivala.

  • +11
32. Dani hrvatskog filma Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Popratni dio donosi i eksperimentalni filmski program u kojemu će se, prema odabiru Ivana Paića, prikazati radovi Damira Čučića, Borisa Poljaka te Ivana Faktora.

Okrugli stol okupit će hrvatske filmaše oko teme "Hrvatski film i publika: od povjerenja do gledanosti", u predvorju Kina SC postavljena je izložba filmskih plakata, a održat će se i radionice 'Audicija kao networking' i 'Hrvatski film traži kritičare'.

Festivalska događanja počela su već u ponedjeljak i nastavljaju se sve do nedjelje, 21. svibnja, kada će se reprizirati nagrađeni filmovi. Ulaz na sve programe je besplatan.

Nakon otvorenja uslijedila je projekcija bloka igranih filmova u konkurenciji – 'Banija' Nebojše Slijepčevića, 'Boca de ferro' Mateja Matijevića, 'Sprovod' Šimuna Šituma, 'Sotonac' Tina Mihaljevića, 'Badnjak' Jakova Nole i 'Moj Nikola' Martine Marasović.

Uoči otvorenja nastupile su mažoretkinje, a večer će završiti koncertom Ljetnog kina u Teatru &TD.