subversive forum

Srijeda u MaMi donosi tri predavanja

24.05.2023 u 10:27

Bionic
Reading

Srijeda u MaMi počinje u 18 sati uz predavanje Raya Brassiera pod nazivom 'Politika procjepa' na kojem će biti razmotrene dvije rekonceptualizacije komunističke politike koje izviru iz tzv. 'krize marksizma' 1970-ih

Dan se nastavlja u 19:30 sati uz predavanje "Poražena kritika: pojava i pripitomljavanje Kritičke teorije" neovisnog istraživača Stathisa Kouvelakisa koji će se baviti načinom načinom na koji ljevica reagira na situacije političkog poraza. Donosi studiju "Kritičke teorije", koja se javlja kao odgovor na uspon nacizma, prikazujući je kroz intelektualne putanje njezina tri glavna predstavnika: Maxa Horkheimera, Jürgena Habermasa i Axela Honnetha. Razgovor s ovim dugogodišnjim aktivistom radikalne ljevice u Francuskoj i Grčkoj moderirat će Leonardo Kovačević.

U 21 sat u MaMi počinje predavanje predsjednice Solidarne mreže, nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvenoj skrbi i brizi u Gruziji, Sopo Japaridze naslovljen "Zamisliti svijet: utopijske vizije marksističkog feminizma" u kojem će baviti utopijskim idejama marksističkog feminizma; specifično, načinom na koji nam marksistički feminizam pomaže konceptualizirati utopiju kao ideal i kao konkretni pokret. Oslanjajući se na marksizam, klasnu borbu i feminističku analizu, razmatrit će se mogućnost da radne žene stanu na čelo izgradnje društvenih, političkih i ekonomskih struktura, kako bi prioritizirale potrebe svih individua i kolektiva. Namjera je doprinijeti raspravi o nadi i utopiji iz perspektive radnih žena izvan i unutar kućanstava, te kreiranju pravednijeg i ravnopravnijeg društva kroz istraživanje potrebe i vizije utopije u današnje doba. Razgovor će moderirati Milena Ostojić.

Cjelokupni program Subversive Foruma dostupan je ovdje.