19 predavanja i diskusija

Završio 16. SFF, u MaMi počinje Subversive Forum

22.05.2023 u 15:34

Bionic
Reading

Nakon završetka Subversive Film Festivala i dodjele, danas u Multimedijalnom institutu MaMa počinje 16. Subversive Forum, teorijsko-kritički segment Subversive Festivala

U narednih osam dana Forum donosi 19 predavanja i diskusija s više od 30 sudionika, koji će promišljati sadašnjost i njezin potencijal za promjene, te propitivati kako razmišljati i raditi na progresivnoj rekonfiguraciji prošlosti, najavljeno je.

Prvi forumski dan u MaMi u Preradovićevoj ulici 18 započinje u 18 sati uz raspravu "Nepopustljiva misao: u spomen G. M. Tamásu" posvećenu mađarskom filozofu koji nas je napustio početkom godine.

Utjecaj Gáspára Miklósa Tamása na regionalnu ljevicu bio je značajan: brojnim ovdašnjim studentima predavao je na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti, a bio je i redoviti zagrebački gost. Razgovorom u kojem će sudjelovati Tijana Okić, Aleksandar Matković i Stipe Ćurković uz moderaciju Marka Kostanića, nastojat će se obilježiti taj utjecaj i Tamásev doprinos razumijevanju ključnih suvremenih političkih trendova i tendencija.

Dan se nastavlja u 20 sati uz panel "Kritika kritičke teorije" na kojem će gosti Subversive Foruma Werner Bonefeld, Ray Brassier i Alexi Kukuljevic pokušati dati odgovor na pitanje je li kritika kritičke teorije danas još upotrebljiva ili je poražena, a panel na engleskom jeziku moderirat će Ozren Pupovac i Stipe Ćurković.

Kompletan raspored 16. Subversive Foruma (22.-29.5.) pogledajte ovdje.