Multimedijalni institut MaMa

Nastavlja se program Subversive Foruma, očekuje nas 19 predavanja i diskusija

23.05.2023 u 10:13

Bionic
Reading

U Multimedijalnom institutu MaMa u utorak nastavlja se program ovogodišnjeg Subversive Foruma, teorijsko-kritičkog segmenta Subversive Festivala. U 8 dana Subversive Foruma očekuje nas 19 predavanja i diskusija s više od 30 sudionika na kojima će se promišljati sadašnjost i njezin potencijal za promjene

U skladu s ovogodišnjom središnjom temom, utopijskim mišljenjem i potencijalom za promjene, u MaMi (Preradovićeva ulica 18) s početkom u 18 sati očekuje nas predavanje povjesničarke Julia Damphouse koja će na primjeru života i djela poljsko-njemačke marksistkinje i revolucionarke Rose Luxemburg ukazati što se može naučiti iz rane povijesti socijaldemokracije kako bismo danas izgradili vitalan i održiv socijalistički pokret, te koliko je u svemu tome bitna politička edukacija i uloga obrazovanja koja se često zanemaruje kao element njezine revolucionarne misli.

U svom izlaganju Pouke Rose Luxemburg o političkoj edukaciji i praksi Julia Damphouse oslonit će se na uvide Rose Luxemburg kako bi razmotrila suvremene primjere i strategije političke edukacije na ljevici. Koja bi trebala biti uloga formalnih predavanja i kružočkih oblika političkog obrazovanja u izgradnji ljevice? U kojim aspektima ovaj oblik aktivnosti podbacuje? Mogu li manje formalni društveni i kulturni događaji imati udjela u izgradnji hegemonije suvremenih lijevih pokreta? Predavanje će moderirati Martin Beroš.

Od 20 sati na rasporedu je panel Od Benjamina do Bensaida: utopijski potencijali politike? na kojem će se rasprava fokusirati na središnju temu ovogodišnjeg festivala, s posebnim osvrtom na djelo Daniela Bensaïda. Njezin cilj je ponovno promisliti kategorije utopije i mesijanizma u suvremenoj konfiguraciji političkog mišljenja. Bilo da su simptom "suspenzije politike", kako misli Jameson, ili bujanjem utopijske želje i mašte pripremaju teren za radikalno političko djelovanje, kako misle drugi autori, većina autora_ica na ljevici slaže se da utopijska i mesijanska stremljenja dovode u pitanje spontanu i linearnu reprezentaciju sadašnjosti te reaktiviraju povijesno mišljenje i njegove stare snove o pravednosti i jednakosti.

No, mogu li se one ponovno ugraditi u konkretne političke strategije, i na koji način, pitanje je na koje će odgovore pokušati ponuditi sudionici_e panela Stathis Kouvelakis, Tijana Okić, Frieder Otto Wolf, dok će razgovor moderirati Leonardo Kovačević.

Cjelokupni program Subversive Foruma dostupan je OVDJE.

Utopijsko mišljenje u fokusu Subversive Foruma

Raspored 16. Subversive Foruma (22.-29.5.)