zagreb/rijeka

Raskoš eksperimentalnog filma na 19. Festivalu 25FPS

07.09.2023 u 11:58

Bionic
Reading

Ovogodišnje, 19. izdanje Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS održat će se od 27. do 30. rujna u zagrebačkom kinu Kinoteka te 4. i 5. listopada u riječkom Art-kinu

U četiri festivalska dana prikazat će se sva raskoš eksperimentalnog filma, s ukupno 27 filmova u natjecateljskom programu koji daju specifične perspektive na mijene društva i filmskog medija, a u fokusu su odnos dokolice i rada, izvijestili su organizatori.

Selektori festivala Marina Kožul, Mario Kozina i Tena Trstenjak kažu da svake godine svjedoče porastu broja filmova koji na sve kompleksnije načine istražuju posljedice epidemije, lockdowna i nagle digitalizacije društva na ljudsku intimu, strukturu rada i slobodnog vremena.

"Mnogo se filmova dotiče i oproštaja, bilo od bliskih osoba, ustaljenih izričaja ili kulturnog nasljeđa, kao i potragom za prostorom za osobnu i umjetničku transformaciju", dodaju.

Po njihovim riječima, godina je specifična i po tome što su među prijavljenim i odabranim naslovima imali veliki broj hibridnih ostvarenja različitih tehnika i postupaka, a svjedočili i porastu tradicionalnih materijalnih i strukturalnih filmova, prava raskoš eksperimentalnog filma, izjavili su.

Prvi konkurentski program otvorit će novi film "pseudomarksističke medijske gerile" i dobitnika Grand prixa na 16. festivalskom izdanju Total Refusal, "Iz pozadine", koji daje etnografsku perspektivu na proširenu stvarnost neigrivih likova.

U selekciju je ušao i Lawrence Abu Hamdan (dobitnik Nagrade publike na izdanju 2017.) s filmom o propusnim granicama i neprobojnim zakonima, "45. paralela" te dobitnica Nagrade Green DCP 2019., Sara Jurinčić s "Valerijom", filmom o ženskim ritualima i grobovima, te otoku bez muškaraca.

Tu je i film američke umjetnice Deborah Stratman, koja je 2016. bila u žiriju, "Ono što preostaje", te nova imena, među kojima su "Anđeo forme" Rushnana Jaleela "Ekstaza" Mattija Harjua te "Sunčeve pjege" Yannicka Mosimanna.

Za nagrade se natječu i dvije hrvatske produkcije, "Evanescence" multimedijske umjetnice Mare Šuljak i "Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka" Mire Manojlovića.

Ovogodišnji presjek hrvatskog eksperimentalnog filma Refleksi predstavlja filmove "Dohvatiti Sunce: El Shatt" Ane Bilankov, "Zamišljene budućnosti: Turizam" Darka Fritza i "Sve što nije pustinja ne postoji" Ane Buljan .

U žiriju su umjetnik Marko Tadić, umjetnica i redateljica Mary Helena Clark i nezavisni filmaš, arhivist i esejističar Ross Lipman.

Osim za Grand prix ,filmovi iz konkurencije natječu se i za Nagradu publike, dok će jedan hrvatski film u programu osvojiti Nagradu Green DCP, koju dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS.

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina Kinoteka.