konferencija za novinare

Blažević: Sudskom presudom potvrđeno da je pokušaj moje smjene nezakonit

19.10.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Intendant riječkoga HNK Marin Blažević izvijestio je da je Visoki upravni sud potvrdio da ga je Gradsko vijeće Rijeke u rujnu prošle godine nezakonito pokušalo razriješiti s te funkcije, a time presuda prvostupanjskog Upravnog suda u Rijeci postaje pravomoćna

Blažević je na konferenciji za novinare u četvrtak ustvrdio da je ta sudska odluka "egzaktan pokazatelj nepravilnog i štetnog postupanja Gradskog vijeća, a prethodno i Kazališnog vijeća" u kojemu su tada bili Zvonimir Peranić, Bojan Šober, Dražen Mikulić, Slavko Sekulić i Dalibor Laginja.

Kako je izvijestio, Visoki upravni sud potvrdio je prije nekoliko tjedana presudu prvostupanjskog Upravnog suda u Rijeci donesenu temeljem žalbe Gradskog vijeća na odluku Ministarstva kulture i medija iz listopada prošle godine, kojom se odbija odluka Gradskoga vijeća o Blaževićevu razrješenju donesena u rujnu 2022.

Visoki upravni sud, rekao je Blažević, ocijenio je da je Upravni sud u Rijeci pravilno ustvrdio da je Ministarstvo kulture i medija osnovano postupilo odbivši zahtjev Gradskoga vijeća o razrješenju, i to jer njegovo obrazloženje nije sastavljeno u skladu s odredbama Zakona o općem upravnom postupku. Naime, u presudi Visokog upravnog suda stoji da u obrazloženju razlozi za smjenu nisu precizirani, konkretizirani niti potkrijepljeni dokazima. Tako, stoji u nastavku, nije vidljivo koji su propisi prekršeni ni koja je šteta izazvana.

Blažević je na konferenciji za novinare ustvrdio da je prije godinu i pol počela "kampanja medijskog i političkog nasilja nad radom, kazališnim programom, uspjesima, ali i osnovnim ljudskim pravima", navodeći da se to odnosi na njega i njegove najbliže suradnike. Ocijenio je da nije bilo dokaza za njegovo štetno djelovanje jer su "jedini razlozi za montirano razrješenje bili politikantski".

Istaknuo je da protiv njega tijekom cijelog postupka nije pokrenut nijedan istražni postupak, nije podignuta optužnica ni pravomoćna presuda, te da nije donesen nijedan negativan nalaz nadzornog postupka ili revizije.

Blažević očekuje ispriku "aktera iz Gradskog vijeća i Kazališnog vijeća koji su sudjelovali u ovoj sramotnoj i nimalo bezazlenoj predstavi političke moći i političkog zlostavljanja". Ne stigne li isprika na vrijeme, najavio je, pokrenut će pravni postupak.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da se ne namjerava prijaviti na natječaj za još jedan mandat intendanta koji se treba raspisati ovih dana. Razlozi su, rekao je, što smatra da nakon osam godina njegova mandata publika ima pravo procijeniti može li netko drugi bolje ili drugačije, a istaknuo je i nedostatak strategije razvoja kulture u Rijeci, pri čemu se ne zna ni koji je smjer razvoja i uloga HNK.

Također, naglasio je, tijekom 2025. i 2026. godine ima dovoljno dogovorenih poslovnih izazova izvan te kuće. Blažević je ujedno istaknuo da je "vrlo mala mogućnost" da ostane na nekoj upravljačkoj funkciji u riječkom HNK, pod drugim intendantom.