BOGATI PROGRAM

Počinje 14. osječko ljeto kulture

27.06.2014 u 17:52

Bionic
Reading

U nedjelju, 29. lipnja, počinje 14. osječko ljeto kulture, no u subotu će Osječani i njihovi gosti već imati priliku u dvorištu Kazamata vidjeti predstavu 'Balon'

Osječko ljeto kulture svečano će 14. put biti otvoreno u nedjelju, 29. lipnja, na Dan zaštitnika toga grada - Sv. Petra i Pavla, hrvatskom praizvedbom afričke kantate 'Zimbe!' suvremenoga britanskog skladatelja Alexandera L'Estrangea na Trgu Svetog Trojstva.

Afrička kantata 'Zimbe!', što na svahiliju znači 'Pjevaj!', skladana je za mješoviti zbor, dječji zbor i jazz kvintet s udaraljkama i spoj je tradicionalne afričke pjesme, jazza, popa, zapadnoeuropske zborske tradicije i 'world musica'. Skladatelj Alexander L’Estrange, cijenjeni jazz pijanist i basist, izabrao je pjesme iz svih krajeva Afrike i zanimljivo ih aranžirao isprepletanjem zborskih linija s instrumentima jazz ansambla.

Na konferenciji za novinare u Osijeku program svečanog otvorenja predstavila je dirigentica Antoaneta Radočaj-Jerković, koja je istaknula da će u zahtjevnome programu 'Zimbe!' sudjelovati čak 190 izvođača iz devet osječkih pjevačkih zborova.


Izvođači će biti raspoređeni na tri pozornice - ispred glavnog ulaza u zgradu Rektorata osječkog Sveučilišta J. J. Strossmayera i na dvjema pozornicama sa strane. Zgrada Rektorata u osječkoj Tvrđi za tu će prigodu biti u šarenim afričkim bojama.

Tzv. nultog dana, u subotu, Osječani i njihovi gosti imat će priliku u dvorištu Kazamata vidjeti predstavu 'Balon' u koprodukciji Teatra Exit i Teatra 2000 iz Zagreba.

Do 15. srpnja, koliko će trajati ovogodišnje Osječko ljeto kulture, najavljeno je 30-ak kulturnih događaja, među kojima su mnoge izložbe i predstave. Premijerno će biti izvedena predstava 'Romeo i Julija' Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka. Riječ je o lutkarskoj predstavi za djecu i odrasle.