dubrovačke ljetne igre

Održana premijera predstave 'Sjetne žene raguzejske'

18.08.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Predstava 'Sjetne žene raguzejske' Marijane Fumić u režiji Dore Ruždjak Podolski i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla premijerno je izvedena u četvrtak navečer u dubrovačkom parku Gradac u sklopu dramskog programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara (DLJI)

Riječ je o četvrtoj i ujedno posljednjoj ovoljetnoj dramskoj premijeri DLJI.

Redateljica Dora Ruždjak Podolski istaknula je povodom premijere kako predstava donosi priču o devet izuzetnih žena, a trebala je biti autorski projekt, sa slobodnom strukturom i istraživačkim modalitetom između autorskog tima i glumaca.

"Međutim, devet je glumica s izuzetnim umjetničkim talentom izabrano kao reprezentacija hrvatskog glumišta. Proces je u prvim tjednima bio laboratorijski jer smo podijelili uloge prema auri i izričaju“, rekla je Ruždjak Podolski i dodala kako je opsežnu građu o ženama u dubrovačkoj povijesti od 14. do 20. stoljeća Marijana Fumić proučavala radeći na predstavi 'Glava lava'.

  • +14
Premijera predstave 'Sjetne žene raguzejske' Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

"Imala je ogromnu datoteku, koju je nadogradila braneći svaku činjenicu, ne dozvoljavajući da ih u fikciji pretvorimo u nedovršeni kod“, naglasila je Ruždjak Podolski. Autorica Marijana Fumić zahvalila je svim znanstvenicima koji su se bavili dubrovačkom povijesti i ženama koje su dio predstave.

"Tekst je nastao kao inspiracija s glumicama. Na početku smo istraživali i trudila sam se da ostanemo vjerni stvarnim ženama“, rekla je Fumić. Uz redateljicu Doru Ruždjak Podolski autorski tim čine dramaturginje Marijana Fumić i Stela Mišković, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, suradnik za scenski pokret Saša Božić, skladatelj Maro Market, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, jezični suradnik Maro Martinović te inspicijent Roko Grbin. Glumačku podjelu čine Nataša Dangubić,  Gloria Dubelj, Anica Kontić, Nataša Kopeč, Iva Kraljević, Lana Meniga, Lidija Penić-Grgaš, Lucija Rukavina i Nikolina Prkačin te Marin Klišmanić. Reprizne izvedbe su 18., 19., 20. i 21. kolovoza.