'Greater Adria'

Ugledni Variety piše o novim serijama Nebojše Tarabe i Miodraga Sile

17.08.2023 u 16:12

Bionic
Reading

Hrvatska, njemačka i talijanska produkcijska kuća udružile su snage u razvoju serije 'Greater Adria', a o projektu se raspisao i cijenjeni američki magazin Variety. Riječ je o geopolitičkom ekološkom trileru koji su osmislili Nebojša Taraba i Simona Nobile, a početak snimanja najavljen je u proljeće 2024. godine

Riječ je o velikoj i ambicioznom paneuropskoj koprodukciji iza koje stoje Tarabin Drugi plan iz Hrvatske, njemački Nadcon Film Petera Nadermanna te talijanska producentska kuća Fabula Pictures Marca de Angelisa, piše Variety.

U projekt je uključen i moćni belgijski distributer Lumiere, a među financijerima su HRT i slovenska javna radiotelevizija RTV Slo.

Inače, radnja serije počinje zahtjevom jedne transnacionalne europske zelene stranke za raspisivanjem referenduma o potpunoj zabrani eksploatacije nafte i plina iz jadranskog podmorja. Ubrzo nakon izbija međunarodni skandal zbog misteriozne smrti poznatog talijanskog znanstvenika u Rijeci. Njegovu smrt istražuju hrvatski i talijanski policijski inspektori uz pomoć jednog hakera tinejdžerske dobi te nekog ekoterorista. Ekipa rasplitanjem tog misterija nastoji spasiti zelenu budućnost Europe.

Prva hrvatsko-talijanska televizijska koprodukcija

Inače, serija "Greater Adria" će biti prva hrvatsko-talijanska televizijska koprodukcija što je, kako je rekao Taraba za Variety, korak prema spoznaji da Hrvatska nije u povijesnom i kulturnom smislu vezana isključivo s Balkanom.

“U našoj su regiji i Austrija, Slovenija i Italija. Hrvati se najčešće identificiraju kao Mediteranci. S Italijom dijelimo zajedničko more, a i mentaliteti su nam gotovo isti, to nam je nekako u DNK”, kaže Taraba pa zaključuje da bi ova suradnja mogla biti prekretnica za druge ambiciozne koprodukcije u regiji.

“Mi smo prvi, što nije baš najugodnije, ipak probijamo led. Ali, barem imamo uistinu najjače moguće partnere. Nadamo se da ćemo postati primjer koji će drugi moći slijediti”, rekao je naš uspješni producent za Variety.

Drugi plan snima i seriju o erupciji vulkana na Islandu

Drugi plan Nebojše Tarabe i Miodraga Sile, najpoznatiji po serijama Novine i Uspjeh, ranije ove godine dovršio je i produkciju druge sezone hrvatsko-ukrajinske krimi drame Tišina, koju Drugi plan producira s HRT-om u suradnji s Beta Filmom i ukrajinskom Star Medijom. Osim toga, Drugi plan je ušao i u koprodukciju osmodijelnog eko-trilera Vulkan s islandskim Act 4, a radnja se fokusira na život nakon smrtonosne vulkanske erupcije na Islandu, kada čitavo stanovništvo te države biva prebačeno na jedan dalmatinski otok, gdje će započeti s novim životom. O tom projektu smo s Tarabom razgovarali u videointervjuu, a što nam je otkrio o seriji pogledajte u nastavku.

Izvor: Društvene mreže
  • +17
Vizionari: Nebojša Taraba Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić