projekt dražena šivaka

Najavljena zagrebačka premijera predstave 'Maske', posveta glumačkoj vještini

18.10.2023 u 09:50

Bionic
Reading

U nedjelju, 29. listopada u 20 sati, u Teatru Exit, održat će se premijera Kazališta Grupa u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama i u suradnji sa Scenom Ribnjak i Teatrom Exit - 'Maske' autora, režisera i glumca Dražena Šivaka

Nakon višestruko nagrađivane monodrame 'Mistero Buffo', prema djelu kontroverznog talijanskog nobelovca Daria Foa u režiji Lee Delong, u kojoj je glumac Dražen Šivak maestralno utjelovio više od 30 likova, najavljuje se zagrebačka premijera njegove nove predstave 'Maske'.

Nakon praizvedbe na Dubrovačkim ljetnim igrama, ova kazališna majstorija u formi glumačkog ogleda pripovijeda o kazališnoj maski. Od tzv. neutralne maske, preko karakterne maske tradicije commedie dell'arte do one najmanje maske - klaunskog nosa. Direktno se obraćajući publici prenosi se niz zanimljivih pristupa koji su inače skriveni široj publici i maska postaje simbol glumačkog poslanja na sceni.

Koristeći primjere iz klasične dramske književnosti (Držić, Moliere, Shakespeare, itd.), prikazuju se tipovi i karakteri koji i dan-danas nastavljaju biti izvor inspiracije, kroz komične ili tragične zaplete. Kako prepoznajemo maske kroz ljude u svakodnevnom životu, naše suvremenike i koja je moć maske na kazališnoj sceni.

Autor, redatelj i izvođač je višestruko nagrađivani glumac Dražen Šivak. Dramaturzi su Karla Leko i Patrik Gregurec, kreativna suradnica Maja Posavec, kostimografkinja Petra Pavičić, oblikovatelj svjetla Bartul Pejković, vizualni identitet Ivan Stanišić, izrada dijela maski Miljenko Sekulić.

Ovaj hommage mnogim znanim i neznanim kolegama glumcima postaje slavljenje glumačke vještine, preobrazbe i moći koju maska nosi od prahistorije do danas. Taj pristup vraća glumca sceni na kojoj se priznaje samo posvećenost svom poslu, a to je ono što ima umjetnik Dražen Šivak.