TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Obitelj pravednika' - nova serija Dannyja McBridea i nova priča o odraslim muškarcima koji su - idioti

  • 22.09.2019 u 16:56

  • Bionic
    Reading

    Kao i serijama koje je snimao dosad - 'Prolazna slava' i 'Zamjenici' - Danny McBride i u ovoj se seriji bavi odraslim muškarcima koji se ponašaju kao totalni idioti. No dok su mu dosad na meti bili likovi koji su do svojeg mrzovoljnog i djetinjastog ponašanja došli zbog životnih razočaranja, u seriji 'Obitelj pravednika' riječ je o ljudima koji su rođeni sa svim mogućim privilegijama i luksuzima pa su svejedno - kreteni.

    Danny McBride u svim svojim serijama ima jednu upečatljivu zajedničku temu - izrugivanje odraslim muškarcima koji se ponašaju kao zadnji idioti. Činio je to i u svojem hvaljenom prvijencu, seriji 'Prolazna slava', takvog je (anti)junaka stvorio i u seriji 'Zamjenici', a tradiciju očito nastavlja i sa svojom novom serijom, 'Obitelj pravednika', koja se odnedavno prikazuje na HBO-u.

    McBride nikada nije štedio svoje glavne likove (koje, usput budi rečeno, i sam glumi), ali u ovoj je, novoj seriji osobito žestok. Naime, dok su protagonisti 'Prolazne slave' i 'Zamjenika', koliko god bilo teško suosjećati s njima, do svojeg statusa megašupka uglavnom došli (ili ga pojačali) zahvaljujući nesretnim životnim okolnostima ili razočaranjima, glavni lik u 'Obitelji pravednika', Jesse Gemstone (također ga glumi Danny McBride) kolosalna je kretenčina unatoč tome što u životu ima ama baš sve što može poželjeti.

    Jesse je, naime, najstariji sin evangeličkog propovjednika i biznismena Elija Gemstonea (John Goodman), koji je na svojim propovijedima i televizijskoj emisiji zajedno sa suprgom Aimee Lee izgradio carstvo na američkom jugu. Njegova djeca, pa tako i Jesse, zbog toga imaju sve - bogatstvo, slavu, ugled u društvu, a Jesse još k tome ima i prekrasnu suprugu koja ga obožava i u svemu mu ugađa, tri sina, golemu kuću, privatni avion te je očigledno nasljednik očeva trona i imperija, što im sam želi, dakle, nije riječ o nekakvom nametanju i usmjeravanju u polje koje mu nije po volji. Pa ipak - Jesse je moralna nula, nadmeni i nadrkani idiot koji je uz to i strašan slabić, nevjerojatna kukavica. Nema apsolutno nijedne iskupljujuće osobine, nikakvih okolnosti koje bi barem malo objasnile zašto je takav kakav jest.

    Moglo bi se reći da je Jesse takav zato što je rođen i odrastao u obitelji Gemstone, uz patrijarha Elija, koji je mnogo više pozornosti posvećivao izgradnji evangeličkog imperija nego odgoju djece - i to bi se donekle potvrdilo jer ni Jessejev brat i sestra nisu mnogo pristojniji ni obazriviji u ophođenju jedni s drugima. No Jesse je uvjerljivo najgori - i, unatoč tome što se zbog toga što je prvorođeni, ponaša dominantno - i najgluplji. Sve te njegove osobine vidljive su valjda od prvog prizora u seriji, ali postaju još izraženije kada se dogodi glavni konflikt koji pokreće priču ove serije - kada netko Jesseja ucijeni snimkom njegova orgijanja s drogama i prostitutkama.

    Foršpan za seriju 'Obitelj pravednika' Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

    'Obitelj pravednika' iznimno je zabavna, interesantno snimljena i jakom glumačkom postavom obdarena serija. Dosad prikazanih šest epizoda gleda se vrlo lako - neke čak i na rubu stolca zbog napetosti i otkrivanja misterija povezanih s Jessejevim ucjenjivačima.

    Jedina stvar koja se seriji može zamjeriti jest to da se naziva humorističnom. Da, svi smo već navikli da HBO-ove humoristične serije, uz tu i tamo koju iznimku, nisu ha-ha smiješne, ali 'Obitelj pravednika' ne samo da 'nije ha-ha-smiješna', nego je čak i koncipirana dramski, sa svim njezinim poniranjima u obiteljske odnose, korijene nesreće i emotivna stanja likova. Zato - ako očekujete da ćete se naglas smijati uz ovu seriju - unaprijed vas upozoravam na razočaranje.

    Ako pak želite vidjeti Dannyja McBridea i ostatak glumačke ekipe u vrhunskoj formi za jednu punokrvnu, katkad crnohumornu, katkad karikarano tragikomičnu dramu - samo naprijed!

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.